Kortársoktatás az egészséges életmód jegyében

December 16-18. között 19. alkalommal rendezik meg Bonyhádon a kortársoktató továbbképzést. Kreiner József rendõr alezredestõl, a képzés ötletgazdájától és vezetõjétõl megtudtam, hogy a tavaszi és a nyári kortársoktató táborokban tanultakból is vizsgáznak a fiatalok.

– Van aki már 7-8 éve résztvevõje a programjainknak, illetve kortársoktatóként tevékenykedik az iskolákban, de mindig érkeznek új emberek is. Szerencsére a nyolcadikosok közül is mindig sikerül megnyerni pár diákot, ami nagyon fontos, hiszen az ifjak a velük azonos korút hajlandóak meghallgatni. És ha mi értelmes gyerekeket képezünk ki arra, hogy a többieket tanítsák a sportolás, a természetjárás, a környezetvédelem, a könyvolvasás szépségére, hasznosságára, akkor talán majd nem kell annyit beszélnünk a kocsmázásról, alkoholizálásról, kábítószeres bûnözésrõl. Az egészséges életmódra nevelés a fõ célunk.

– A társadalom számára nagyon is fontos, hogy a fiatalok az egészséges, szermentes, tiszta életmódra szavazzanak. Az idei évben kik támogatják a képzés megrendezését?

– Az elmúlt években mindig voltak támogatói a háromnapos rendezvényünknek. Az idei évben semmiféle támogatást nem kaptunk, sem a vidéki, sem a helyi önkormányzatoktól, de még a kistérségi társulás sem tudott segíteni. Így a Bonyhád Városi Rendõrkapitányság önállóan szervezi meg az oktatást, a gyerekek pedig saját pénzbõl fizetik az étkezésüket. A szállásra segítséget kapunk a Perczel Mór Közgazdasági Szakközépiskolától, melynek a kollégiumában alszanak majd a budapesti, albertirsai, dabasi, hernádi, és Bács-kiskun megyei fiatalok. A hozzánk érkezõ közel 40 gyereknek az egyharmada távolról jön. A terembérlet megspórolása végett pedig a kapitányság nagy tanácstermében tarjuk meg a képzést. Tehát mindenképp tovább folytatjuk a bûnmegelõzési munkát, és a gyerekek bizonyítványt fognak kapni a vizsgáról. A fiatalok igénylik a képzést, egész évben várták. A jó hangulat eleve adott, mert ezen a programon értelmes, iskolájukban példamutató gyerekek vesznek részt. A program változatos, a szóbeli drámapedagógiai módszeres szerepjátékoktól a három írásbeli vizsgán át. Három témánk lesz: a szakmai, a családról szóló, illetve az életcél, tanulás, motiváció. Mindkét estén házi feladatot is kapnak a résztvevõk, így reggelente ezek felolvasásával kezdünk. Itt a szeretteinkrõl, elvesztett kapcsolatainkról írunk-olvasunk, mindig össznépi sírás a vége, ez is közelebb hozza egymáshoz a társaság tagjait.