Szõnyi idén is a világ legjobbja

20101205-1.jpgA komáromi Szõnyi Ferenc az utóbbi három évben fantasztikus sporteredményeket ért el. Elõször 2008-ban állt rajthoz ultratriatlon versenyen, méghozzá a bonyhádi Dupla Ironman Világkupa Futamon (7,6 km úszás, 360 km kerékpározás, 84,4 km futás), melyet a legjobb magyar idõvel teljesített. Még abban az évben végigcsinálta a Decaironman-t is Mexikóban (38 km úszás, 1800 km kerékpározás, 422 km futás), ott harmadikként ért célba, míg egy év múlva a 10 nap 10 Ironman verseny gyõzteseként ünnepelték. 2009-ben a Nemzetközi Ultratriatlon Szövetség világkupa futamainak összetett gyõztese lett. Idén meghirdették Mexikóban a Dupla Deca Ironman versenyt is, melyet eddig egyszer rendeztek csak meg, akkor négyen tudták teljesíteni. Feri úgy gondolta, ezt neki is meg kell próbálnia, és meg is kell nyernie. A gondolatot tett követte.

Ultratriatlonista nemzet lett a magyar

A verseny november 14-én rajtolt, és Szõnyi 76 km úszást követõen (30 fokos klóros vízben) 12 órás hátránnyal szállt ki a medencébõl. Az úszást tartja a leggyengébb számának, hiszen 2008-ban tanult meg úszni, a bonyhádi versenyre. Most Mexikóban a 3600 km kerékpározást követõen harmadikként vágott neki a 844 km futásnak, és hamarosan már csak a német Uwe Schiwon bizonyult ellenfelének. Feri beceneve Racemachine, melynek most is megfelelt, hiszen szinte végig azonos köridõket tartva, tempójából nem veszítve, megnyerte a Dupla Deca Ironman-t, 481 óra 54 perces idõeredménnyel! A világon ötödikként, egyben elsõ magyarként teljesítette ezt az irdatlan távokból álló versenyt, a második legjobb idõvel.

Pár nappal elõbb értek célba szintén a mexikói versenyen a Deca Ironman indulói. Ott két magyar teljesítette a távot: a szegedi Võneki Antal negyedikként ért célba, és elnyerte a 2010. év ultratriatlon világkupa futamainak összetett bajnoki címét is! A gyõri Rokob József is legyûrte a távot, és hetedikként szakította át a célszalagot. A sportág többi versenyzõje csodálja a magyarok teljesítményét, akaraterejét és kitartását. Lehet, hogy már nem is lovas-, hanem ultratriatlonista nemzet a magyar?