Programok sorát kínálják a závodiaknak

20101205-10.jpgA závodi Váradi Antal Értékmentõ Egyesület 2002 szeptemberében alakult meg, és célként tûzte maga elé a Teleház mûködtetését (melyet a helyi önkormányzattal közösen végez), a község kulturális és mûvelõdési életének szervezését, az értékvédelmet és a faluszépítést. A Teleházban könyvtárat mûködtetnek, és egyéb szolgáltató jellegû feladatokat is ellátnak: telefonálási és internetezési lehetõséget nyújtanak, fénymásolni és nyomtatni is lehet, a gyerekeknek kézmûves foglalkozásokat szerveznek, és kisebb rendezvényeket is tartanak itt. Az egyesület közel 30 tagja idén õsszel is aktívan kivette részét a település életébõl.

Szeptemberben rendezték meg a kétnapos Forgó fesztivált, ekkor templomi kiállítást nyitottak helyi múzeum jelleggel, a szórakoztató program keretében pedig 23 csapat fõzött, miközben a színpadon fellépõk mutatkoztak be. Aztán Ófaluba szerveztek kisbuszos kirándulást az érdeklõdõknek. Márton-napra 20101205-9.jpgegyhetes elõkészületekkel hangolódtak, a Teleházban lampionkészítés, az óvodában tökfaragás várta a kicsiket. A lampionos felvonuláson az óvodások elõadták a Márton-legendát, a templomban pedig a plébános úr beszélgetett a gyerekekkel a Márton-napról. Ezen a napon tábortüzet is raktak, majd a Teleházban tea, zsíroskenyér és sütemény várt mindenkit. November 20-án Erzsébet-Katalin bált szerveztek a 10 éves Nyugdíjas Klub tagjai. Ide meghívták a bajai és a lengyeli nyugdíjasokat is, mindhárom csoport tagjai mûsort adtak, majd vacsora és bál várta a közel 90 résztvevõt.

November 27-én kukoricafosztást hirdettek a faluban, hagyományteremtõ szándékkal. Nagy volt az érdeklõdés, a 20 zsák kukoricát két óra alatt megkopasztotta a közel 50 résztvevõ, majd jóízûen elfogyasztották a helyben sütött lángost, illetve a zsíros kenyeret, a teát és a forralt bort. A gyerekek nagy örömére az idõsebbek meséltek is, majd dalra fakadtak. Adventi készülõdés keretében az Asszonyklub és a Váradi Antal Egyesület tagjai közösen készítettek koszorúkat, kopogtatókat, asztaldíszeket, és ezeket árusították a 20101205-8.jpgtelepülésen. Az adventi készülõdés keretében lesz még 20101205-7.jpgmézeskalácssütés, valamint dísztárgy- és karácsonyfadísz készítés, ezeket a december 19-i karácsonyi ünnepség megkezdése elõtt árusítják majd. A karácsonyi mûsorra meghívták a Zombai Német Kisebbségi Önkormányzat tagjait, akik karácsonyi dalokat fognak énekelni, a sióagárdi bábszínházasok pedig a gyerekeket szórakoztatják. A 2010-es esztendõt szilveszteri mulatságok keretében búcsúztatják: december 30-án a fiatalok, 31-én pedig a felnõttek perdülnek táncra.

A következõ esztendõre is terveznek már, hiszen évente több mint húsz állandó programot szerveznek, mellyel alkalmanként minimum 40-50 embert mozgatnak meg. Január 8-án lesz a székely-sváb hagyományõrzõ disznóvágás, melyre ételjegyet igényelhetnek a závodiak, hiszen a disznótoros vacsorát közösen fogyasztják el a mûvelõséi házban. Most januárban is megemlékeznek a doni áttörésrõl, aztán jön a farsang idõszaka. Sok az idõs és kevés a gyermek a faluban, de próbálnak minden korosztály számára megfelelõ programokat kínálni. Nagy Natália, az értékmentõ egyesület elnöke elmondta, hogy van egy állandó mag, akik mindig ott vannak a rendezvényeiken, és akiknek a segítségére is mindig számíthatnak.