Szaxofonnal az országos élvonalban

20101125-1.jpgKiemelkedõen szerepeltek a BONI Bartók Béla Alapfokú Mûvészetoktatási Intézményegység növendékei a hétvégén megrendezett IV. Országos szaxofonverseny döntõjében, Pomázon. Jászberényi Tünde 1., Eppel Noel pedig 3. helyezést ért el a színvonalas megmérettetésen. Tünde a kötelezõ darab elõadásáért különdíjat is kapott, illetve felkészítõ tanáruk, Seleljo Jaroszlav, és a korrepetítor zongorakísérõ, Seleljo Alexandra is különdíjban részesült.

Háromévente rendezi meg a pomázi zeneiskola kollektívája az országos tudáspróbát, négy korcsoportban, zeneiskolás növendékek számára. Idén három bonyhádi fiatal is bejutott a versenyre: a 3. korcsoportban Jászberényi Tünde és Eppel Noel, akik végül dobogós helyezést szereztek, míg a 2. korcsoportban Szlama Bálint, aki az elsõ forduló után kiesett. A háromnapos verseny az elõdöntõkkel kezdõdött, a 16 résztvevõbõl 9 jutott a döntõbe. Jászberényi Tünde vállán nagy volt a teher, hiszen három évvel ezelõtt õ már megnyerte a pomázi országos versenyt, így kiemelten figyelte teljesítményét mind a zsûri, mind a többi résztvevõ. És sikerült a duplázás, sõt különdíjat is kapott a kötelezõ darab elõadásáért – ezt az elismerést elsõ alkalommal ítélték oda. Minden fordulóban kellett játszanak kötelezõ és szabadon választott darabot is. Mint Seleljo Jaroszlav mondja, a szabadon választottnál nem elég a szép zene, technikai felkészültségre és elõadókészségre is nagy szükség van. Hosszú folyamat a felkészülés, naponta gyakorolnak a fiatalok, de megéri.

20101125-2.jpgTünde 9, Noel 8 éve zenél. Elsõ évben mindketten furulyáztak, majd két évig klarinétoztak, és azóta szaxofonoznak. A Bonysax Szaxofon Kvartettnek is a tagjai, az ottani próbák és fellépések tökéletesen megfelelnek a technikai gyakorlásra. Egyébként mindkét ifjú zenész azt mondja, hogy nem készülnek zenei pályára, de hobbiként szeretnének muzsikálni felnõtt korukban is. Tanáruk ennek is örül, hiszen azt vallja, hogy szükség lenne minél több jó amatõr zenészre.

A bonyhádi zeneiskola mind a négy szaxofonversenyen indított növendéket. Eddigi mérlegük: három elsõ (kétszer Jászberényi Tünde, egyszer Szegedi Ádám) és egy harmadik helyezés (idén Eppel Noel), és 2 különdíj (most Tünde, és az elõzõ versenyen Loch Bálint). Mindezek után nem csoda, hogy már megismerték Bonyhád nevét az országos versenyeken.

Jelenleg a karácsonyi ünnepségekre készülnek a zeneiskola növendékei, hiszen több intézménybe, környékbeli településre hívják õket fellépni. A következõ megmérettetés, amelyen a bonyhádi fúvósok részt vesznek, a tavaszi regionális klarinétverseny lesz Kaposváron.