A kis gyufaárus lány és a finn táncosok

A Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény keretében mûködõ modern- és társastánc tagozaton nagy erõbedobással kezdték az új tanévet a növendékek. Szarvas Szilvia táncpedagógustól megtudtuk, hogy új produkcióval készülnek az elsõ és a második félévre is, illetve hogy külföldi szakmai kapcsolatokat építenek ki egy pályázatnak köszönhetõen.

– Andersen meséjét, A kis gyufaárus lányt visszük színpadra, a próbák már folynak. Három elõadást tervezünk az idei évre, a premier december 12-én lesz a bonyhádi mûvelõdési központban. A három elõadáson három szereposztásban lesznek a gyerekek: a premieren a fõszerepben a Nier Janka (gyufaárus lány) – Adorján Boglárka (nagymama) páros szerepel, majd a Kulcsár Csenge Kata – Adorján Boglárka, és a Szõts Rita – Hitter Kitti páros is bemutatkozik. Próbálunk mindenkinek teret adni, aztán majd meglátjuk, melyik szereposztás válik be legjobban. Remélem késõbb el tudjuk vinni az elõadást Szekszárdra és Pécsre is.

– Négy évvel ezelõtt A dzsungel könyvét vittétek színre, nagy sikerrel.

– Akkor volt egy mesélõnk is a színpadon, most azonban a gyerekek össze kell kössék a táncos részeket színészi játékkal, el kell játsszák az utcai koldust, az intézeti gyerekeket, stb. Az is újdonság lesz, hogy nem tervezünk tárgyi díszleteket, a háttereket, a miliõt vetítéssel szeretnénk megteremteni. Erre egyelõre kétféle elképzelés van: vagy a grafika tanszék gyermekrajzaival, vagy fotókkal oldanánk meg. Így zene, kép és mozgás összhangja lesz az elõadás. Alapfok elsõ osztálytól a továbbképzõig a moderntáncosok mindannyian kapnak szerepet, és a társastáncosok is részt vesznek a produkcióban. Ez egy táncmesejáték gyerekeknek, illetve családi elõadás, a második félévben pedig a Tánc Világnapjára szeretnék egy kicsit komolyabb mûfajú elõadást.

– Mindeközben egy nemzetközi kapcsolatépítésbe is belekezdtetek.

– Egy hónapja Szalay Tamás, a Táncpedagógusok Országos Szövetségének a titkára megkeresett, hogy lehetõség lenne bekapcsolódni egy Európai Uniós projektbe. Vidéki várost kellett keresnie, és mi jutottunk elsõként az eszébe, ami nagyon megtisztelõ. A kezdeményezés Finnországból indult, õk kerestek 3 másik európai országot (magyarokat, cseheket, és angol nyelvterületrõl) partnernek, akikkel egy közös táncszínházi elõadást és workshopokat szeretnének létrehozni. Tehát el lehetne utazni egymáshoz a gyerekekkel együtt és kölcsönösen tanulnánk egymástól, illetve a tanárok már elõtte elmennének a másik csoportokhoz tanítani. Így hozzánk érkezik december 13-án Finnországból az egyébként mexikói Elihú Galvan, a projekt szakmai koordinátora, és vele érkeznek azok, akik ezt a programot támogatják pl. a Leader program keretében. Szeretnék megnézni az elõadásunkat, be fognak jönni órákra, segítenek a gyerekek válogatásában. Elsõsorban 16 éven felüliekre és felnõttekre számítanak, egy kb. 18 fõs csapatot tervezünk. A finn csapatban a legfiatalabb 18, a legidõsebb 70 éves táncos! Egyházaskozáron volt már egy megbeszélésünk, azóta folyamatosan levelezünk. A csehek speciális ruhákban táncolnak, és speciális fényekkel világítják meg az elõadást, így az arcok nem látszanak, csak maga a mozgás. Elihú-nak nagyon tetszik, hogy mi mûvészi vonalat viszünk be a közös produkcióba. Az ajánláson kívül a rólunk készült fotók alapján választottak bennünket. A decemberi látogatásukkor megtervezzük a 2011-tõl 2013-ig tartó közös munkát, és januártól gyakorlatban is indul a projekt. Mindegyik résztvevõ országában lesznek fellépéseink. Tekintettel arra, hogy a Leader program elsõsorban kistelepüléseket támogat, illetve hogy a delegációnkban elég sok kisdorogi lesz, és hogy a Kisdorogért Egyesület lesz a mi pályázónk – viszünk programot Kisdorogra és Kakasdra is, a záróprogram pedig majd Bonyhádon lesz. Nagyon izgalmasnak ígérkezik ez a szakmai munka, nagyon örülünk a lehetõségnek. A Völgységi Többcélú Kistérségi Társulástól sok segítséget kapunk Gölcz Adél személyében, aki segítette a kapcsolat felvételét és fenntartását is.