Harminc éve énekelnek együtt és õrzik a dalokat

20101107-1.jpgNagyszabású színpadi mûsorral, vendég fellépõkkel közösen ünnepelte ma délután megalakulásának 30 éves jubileumát a Bonyhádi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Kórusa. A háromórás rendezvényen színpadra lépett még Cikóról a Schreck Rita – Rónai Józsefné duó, a Nagymányoki Német Nemzetiségi Kórus, a Felvidékiek Egyesületének Kórusa (Bonyhád), a Teveli Német Nemzetiségi Kórus, a Székely Kör Kórusa (Bonyhád), a Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus, és a Kränzlein Néptáncegyesület (Bonyhád). A jubiláló énekkart a csoportvezetõkön kívül köszöntötte Potápi Árpád János, Bonyhád Város polgármestere, dr. Józan-Jilling Mihály, a Tolna Megyei Német Kisebbségi Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Köhlerné Koch Ilona, a Bonyhádi Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Kreisz Ferenc, a Landesrat Énekkari Szekciójának elnöke, és Juhász Józsa, a Vörösmarty Mihály ÁMK igazgatója.

20101107-2.jpgA Bonyhádi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület elnöke, Rittinger Antal a 30 év élményeirõl, a közösségrõl, a szeretetrõl és a díjakról is megemlékezett. Mint mondta, 1979-ben Koch Péternek köszönhetõen alakították meg 14-en a kórust, és elsõ fellépésük még azon az õszön nagy sikert aratott Páriban. 1980-ban már 30-35 tagja volt az énekkarnak, innen kezdõdött az igazi idõszámításuk. A kórus egykori tagjai közül 20-an már meghaltak, rájuk is emlékeztek ezen az estén egy gyertya meggyújtásával. A mai napon 24-en énekeltek az ünneplõ kórusban.

Rónai Józsefné kórusvezetõ elmondta, hogy azokba a falvakba is gyakran jártak fellépni, ahol nem volt még német kórus, így egy kis szerepük talán nekik is van abban, hogy késõbb több helyen is alakítottak énekkart. Idõközben végigjárták a minõsítõk ranglétráját, a Nagy Rozmaring fesztiváldíjig. Legnagyobb feladatuknak a dalok megõrzését és továbbadását, a hagyományos egyházi népi énekek felidézését tartják. Egyik legnagyobb élményük volt fellépni a pécsi Bazilikában, de rendszeresen szerepelnek Tolna megye, a Dél-Dunántúl, sõt hazánk több területén és határainkon túl is.

20101107-3.jpgA rendezvényen ajándékkal köszöntötték a több mint 20 éve, illetve a 30 éve (Jenei Józsefné, Jenei József, Frajda Mihály, Pausch Jánosné, Till Jánosné, Rónai Józsefné, Rittinger Antalné, Rittinger Antal) a kórussal éneklõket. A mûsor zárásaként együtt fakadt dalra a színpadon valamennyi jelen lévõ kórus, majd az ünneplés fehér asztal mellett, vacsorával és kötetlen beszélgetéssel folytatódott.