Bányai Béla vehette át a Boros Dezsõ Díjat

20101024-2.jpgA Boros Dezsõ Díjat idén Bányai Bélának ítélte oda Bonyhád Város Önkormányzati Képviselõ-testülete. Ez az elismerés azoknak a személyeknek adományozható, akik a versenysportban kiemelkedõ eredményeket értek el, huzamosabb ideig kiemelkedõ edzõi-, sportvezetõi munkát végeztek, a tömegsport területén hosszú idõn keresztül hatékony szervezõi feladatot láttak el. A díj oklevél-, plakett- és pénzjutalommal jár – utóbbit Bányai Béla felajánlotta a bonyhádi "Együtt 1 másért" Nappali Intézmény részére. Az elismerést az október 23-ig ünnepi testületi ülés keretében adta át Potápi Árpád János polgármester. Bányai Béla sportolói és sportvezetõi tevékenységérõl a következõ méltatás hangzott el a díjátadás alkalmából:

Bányai Béla 1958. július 23-án született Bonyhádon. A távlovas sporttal 1989-ben kezdett foglalkozni, eleinte versenyzõként. Azért választotta ezt a szakágat, mert számára a ló egészsége a legfontosabb, ez a sportág pedig éppen a lovak természetes mozgására épül. Amikor fia, Bányai Gábor 10 éves lett, együtt indultak a versenyeken. 40 km-es távon rendszeresen nyertek el arany- és ezüstérmet, Gábor elsõként, Béla másodikként ért a célba. 2001-ben és 2002-ben már hosszú távú, 120-160 km-es versenyeken indultak, és Gábor mindkét évben magyar bajnok lett. 2001-ben is fiával indult a Távlovas Európa Bajnokságon, ahol Gábor 14. helyezést ért el. Ezt a teljesítményt azóta sem tudta magyar távlovagló felülmúlni.

20101024-3.jpgBányai Béla 2002-ben a Magyar Lovas Szövetség Távlovagló és Távhajtó Szakágának elnöke lett. 2004-ben rendezte Magyarország elsõ nemzetközi távlovas versenyét Bábolnán, mely azóta hagyománnyá vált, és széles nemzetközi elismerésnek örvend. 2010-ben 7. alkalommal zajlott le sikeresen a Bábolna Derby, melyen rekord számú, 131 versenyzõ vett részt. Bányai Béla 2008-ig volt a szakág elnöke. Elnöksége alatt a szakág kimozdult hazai, zárt keretei közül. Támogatta a külföldre, nemzetközi bajnokságokra utazó versenyzõket, legfõképpen a fiatalokat. Képzéseket szervezett a szabályok alaposabb megismertetése érdekében, bevezette a rajtengedély-vizsgát. Kiváló nemzetközi kapcsolatokat alakított ki a környezõ országok távlovas vezetõivel, versenyzõivel.

2005-ben Vasszentmihályon határon átívelõ versenyt rendezett Ausztriával közösen, lehetõséget adva a magyar versenyzõknek a Világbajnokságra és Európa Bajnokságra való minõsülésre. 2007-ben lányát, Bányai Zsuzsannát segítette a magyar bajnokság versenyein, melynek eredményeképpen Zsuzsi középtávú magyar bajnok lett. Ezt a címet 2008-ban az édesapa is elnyerte. A magyar távlovaglás történetében nem volt még példa rá, hogy egy család 3 tagja 4 magyar bajnoki címet szerezzen.

Kialakította a Regionális Bajnokság rendszerét, mely növelte a távlovaglásban résztvevõk számát. A verseny sikerének és a nemzetközi kapcsolatoknak köszönhetõen Magyarország 2009-ben lehetõséget kapott, hogy megrendezze a Junior Távlovas Világbajnokságot, melyen a Rendezõ Bizottság Elnöke Bányai Béla volt. A lehetõség megszerzéséért hazánk az Egyesült Arab Emirátusokkal és az Egyesült Államokkal versenyzett. A Nemzetközi Lovas Szövetség választása éppen a Bábolnai verseny kiváló Rendezõ Bizottsága miatt esett Magyarországra. A Világbajnokság magas színvonalú megrendezése a nemzetközi megítélésben jelentõs elismeréseket hozott.

Bányai Béla mind anyagi, mind szakmai téren nagy hangsúlyt fektet a junior korú versenyzõk képzésére és versenyeztetésére. 2009-ben és 2010-ben Kovács Dávid edzõje, aki szintén eredményes juniorversenyzõvé vált. Többszörös Tolna megyei bajnok, és a Regionális Bajnokságban a 3. helyen áll. A 2010-es évben Bányai Bélát a magyar távlovas sport felkarolásáért, versenyek szervezéséért, a nemzetközi kapcsolatok kiépítéséért Bonyhád város Képviselõtestülete Boros Dezsõ díjban részesíti.