Hulladékudvar épül a Gyár utcában

20101013-1.jpgAz utóbbi hetekben aki járt a bonyhádi Gyár utca vége felé, láthatta, hogy a teniszcsarnokkal szemben földrendezési, építési munkálatok kezdõdtek. Felkerestem Magyari Tamást, a Bonycom Közüzemi Kft. ügyvezetõjét, mert úgy hallottam, hogy hulladékudvart alakítanak ki. Elõször is megtudtam, hogy a lakossági hulladékudvarban – ami egy szakképzett személyzet által mûködtetett, önálló, zárt átvevõ hely – a háztartásokban keletkezõ veszélyes és speciális hulladék átvételét végzik. A bonyhádi Gyár utcában kialakítandó hulladékudvar a Dél-Balaton és Sió Völgye Hulladékgazdálkodási Projekt keretében valósul meg.

– Több hulladékudvar kerül kialakításra a régióban, ezek között van a bonyhádi is, melynek a kiépítését a Tam-Bau Kft. végzi. Várhatóan még idén elkészül, mert december 31-ig be kell fejezni a pénzügyi elszámolását is az ISPA-program keretében – tájékoztat Magyari Tamás. – Amikor elkészül a hulladékudvar, a lakossági veszélyes és speciális hulladékok gyûjtésére lesz alkalmas: vegyi anyag, hûtõgép, elem, fénycsövek, világítótestek, tehát olyan elektronikai hulladékok, amelyek nem minõsülnek lomnak, és amelyeket a közszolgáltató nem gyûjt be az évente kétszer esedékes lomtalanításkor. Az autógumikat is be lehet majd szállítani, egész évben térítésmentesen lerakhatók lesznek ezek a hulladékok. Ez nagy könnyebbséget jelent mind a városnak, mind a városüzemeltetést végzõ szervezeteknek – Bonyhád esetében a Bonycom Kft-nek -, illetve a lakosság esztétikai érzékének és a környezetvédelmi szempontoknak is.

– A veszélyes hulladék fogalma ijesztõen hangzik az emberek számára.

– Kissé kaotikus érzelmeket kelt a megfogalmazás. De ha belegondolunk, amikor az aszfaltot felszedik, az már nem helyezhetõ el akárhol, hisz veszélyes hulladéknak minõsül – holott míg az utat fedi, addig azon járunk minden nap. Ugyanígy a festékkel is naponta kapcsolatba kerülünk, de amint lekerül a falról, már veszélyes hulladéknak számít. A hulladékudvar ezek begyûjtését szolgálja, a program keretén belül több városban is megvalósulnak ezek a lerakók. A hulladékudvarból olyan speciális cégek fogják elszállítani ezeket az anyagokat, amelyek kifejezetten ezen hulladéktípusoknak az ártalmatlanításával foglalkoznak. Van amelyik cég csak a festék, vegyszer, higító és gyógyszermaradványok megsemmisítésére szakosodott, van amelyik az elemek, fénycsövek, elektronikai hulladékok megsemmisítését végzi. Ezek a szakcégek fogják az összes hulladékudvarból elszállítani a felgyûlt hulladékot a megsemmisítõ helyre. A megsemmisítés különbözõ módszerekkel folyik. A gumit pl. újra feldolgozzák, és nagyon sokszor másodnyersanyagként tudják hasznosítani ezeket a hulladékokat. Igen jelentõs értéke van ezeknek az anyagoknak, ha megfelelõ kezeléssel illetve megfelelõ újrafelhasználási technológiával rendelkezik az ember.

A hulladékudvar a hulladékgazdálkodási rendszerhez tartozik, épült ilyen Komlón, Mohácson, Szekszárdon, Tolnán, Bátaszéken is. Az a fõ feladat, hogy a hulladékok ugyanolyan gyorsan el is tûnjenek ahogy megjelennek, illetve hogy a lehetõ legnagyobb mértékben újra felhasználásra kerüljenek. A rendszer megpróbálja a lehetõ legtöbb hasznosítható nyersanyagot kivenni, mert ezzel is csökkenti a lerakásra szánt hulladék mennyiségét. Nagyon jelentõs egy-egy lerakónak az élettartama, mert itt súlyos milliárdokról van szó. Ha a 25 éves tervezett élettartamon túl tudják hasznosítani a lerakót, akkor minden egyes év már hasznot jelent a rendszernek, illetve közvetett úton a lakosságnak.