Tanodások a fõvárosban

20101012-1.jpg20101012-2.jpgBudapestre látogatott a Csillagrózsa tanoda közel harminc diákja. Délelõttjüket a Millenáris parkban megtekinthetõ Csodák palotájában töltötték. A természettudományos kísérletek ihlette játékok nagy sikert arattak a gyermekek körében. A Csodák Palotájában a váraljai gyermekek kipróbálhatták a Fakírágyat, melyen megtapasztalták, miért nem szúrják meg az embert a fakírágy szögei, illetve miért nem tanácsos akkor leheveredni, ha a szögek már kint vannak? Megismerték a Münchausen emelõt, melyen a gyermekek saját maguk erejébõl juthattak a magasba. A fizikai kísérleteken alapuló játékok mellett elhelyezett táblán a gyermekek elolvashatták a kísérletek információit és magyarázatait egyaránt.

20101012-3.jpg20101012-4.jpgA program folytatásaként a fogyatékkal élõk elfogadását segítõ Ability, vagyis képesség parkba látogattak. Itt játékos formában átérezhették a látás-, hallás- és mozgássérültek nehézségeit. A gyermekek megtapasztalhatták a kerekesszékkel való közlekedés nehézségeit, információt kaptak a Braille-írásról, illetve a Sötét szobában szemük világát mellõzve tanultak meg tájékozódni, egy detektív történet rejtélyeit fejtették meg. A fiataloknak nagy élményt jelentett a fõváros látványa is, megtekinthették a Parlament, a Budai Vár, a Mátyás templom, a Halászbástya épületét, illetve a Duna felett átívelõ hidakat is.

A Csillagrózsa Tanoda gyermekeinek kirándulása a TÁMOP-3.3.5/A/08/1 – Tanoda programok támogatása címû kiírás keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.