Több álláskeresõn segítettek már

Egy évvel ezelõtt kezdte megvalósítani az Életút Kistérségi Közhasznú Családsegítõ Egyesület a TÁMOP 5.3.1-es pályázat keretében az INDA Völgységi álláskeresõk fejlesztõ programja projektet. A célcsoporttagok nagy része részt vett a két képzés (konyhai kisegítõ és LCDL Start) valamelyikén, jelenleg az õ utánkövetésük folyik, többen sikeresen munkába is álltak. A célcsoportból akik nem vettek részt a képzésben és még elhelyezkedni sem tudtak, nekik augusztus végén kommunikációs tréninget szerveztek, hogy ezzel is elõsegítsék visszajutásukat az elsõdleges munkaerõpiacra. A programban dolgozó szakembereket sem hanyagolják el: az egyesület képviselõi minden hónapban szupervíziós lehetõséget biztosítanak számukra, ahol meg tudják beszélni az aktuális eseteket, a felmerülõ problémákat.

– A célcsoport tagjainak a program végéig havonta egyszer lehetõséget biztosítunk arra, hogy pszichológus vagy jogász segítségét kérhessék – mondja Herczeg Andrea, az Életút Kistérségi Közhasznú Családsegítõ Egyesület elnöke. – Plusz egy egészségnevelõ mentálhigiénikus szakember, és egy mediátor is havi szinten segíti a célcsoporttagok hatékonyabb munkaerõpiacra való visszajutását, és persze a mindennapi életüket, ahol elõfordulnak néha családi krízisek. A célcsoport tagjait nem csak egyénenként segítjük, hanem együttes tréningekkel is. Nagyon fontosnak tartjuk a közösség összekovácsoló erejét, ezért a Tarka fesztiválon közösen fõztünk, és a programban résztvevõk a családtagjaikat is elhozták. Szakembereink számára pedig szeptember elején szerveztünk egy resztoratív konfliktuskezelési, problémamegoldó tréninget – ismét a Család, Gyermek, Ifjúság Kiemelten Közhasznú Egyesület vállalta ennek lebonyolítását, velük 2008 óta több programban is együtt dolgoztunk.

A pályázatban vállaltuk azt is, hogy a program ideje alatt felkeresünk hasonló projekteket: így augusztusban Dombóvárra látogattunk, ahol ugyanezzel a célcsoporttal zajlik egy program. Nagyon hasznos látogatás volt ez, sok hasznos információt kaptunk és mi is sok mindent el tudtunk mondani a tapasztalatainkról. Úgy gondolom, hogy kölcsönösen tudtuk segíteni egymás napi tevékenységét. A projektünk egyébként 2011 áprilisáig tart. A képzések és a munka mellett barátságok is szövõdtek, a célcsoport több tagja is tartja egymással a kapcsolatot, és jelzik azt is egymásnak, ha munkalehetõséget találtak.