Tolna megyében is fontosnak tartják a magyarság összefogását

20100723-1.jpgBonyhádon alakult meg tegnap a Panoráma Világklub Tolna megyei társklubja. A helyi érdeklõdõkön kívül Floridából, Svájcból, az USA-ból, Ausztráliából is érkeztek elszármazott magyarok (akikkel a mûsorvezetõ fórumbeszélgetést is folytatott), illetve több megyei csoport vezetõje is eljött. A Panoráma Világklubot 2003-ban alapította meg dr. Tanka László, az American Hungarian Panoráma világmagazin fõszerkesztõje, aki célkitûzéseikrõl elmondta Bonyhádon, hogy a szellemi híd szerepét kívánják betölteni a világban szétszóródott magyarság, és a Kárpát-medence magyarjai között.

20100723-2.jpgA bonyhádi társklub két alapítója is szólt a jelenlévõkhöz: Kereki Kati a tapasztalatairól, hogy milyen jó érzés, mikor az anyaországból üzenet érkezik a külföldön tartózkodónak, Antal Mária pedig Tolna megyét és Bonyhádot mutatta be röviden. Hogy Bonyhádnak különleges hangulata van, amit az érez meg igazán, aki itt tölt pát napot. Ez a város az, ahol nagy hagyománya van a nemzetiségek békés egymás mellett élésének. Varga Szilárd Mihály, a város alpolgármestere személyes kötõdésekrõl beszélt, és felajánlotta a klubnak a város segítségét.

Dr. Tanka László klubalapító véleménye szerint pazarlás, ha a világszerte élõ 2,5 millió magyarral nem tartunk rendszeres kulturális, szellemi kapcsolatot. A Panoráma Világklub egy civil szervezet, baráti szálakra épül, melyek átszövik a világot. A külhonban élõ magyarok rendszeresen részt vesznek a magyarországi rendezvényeiken, mert átérzik, hogy ez a csoport az õ kedvükért jött létre, és tudósításaikkal õk maguk is segítik a kiadványok színesítését.

A bonyhádi esten fellépett Kovács Nóri énekes, a Világklub zenei vezetõje, Tarics Péter elõadómûvész, a Világklub irodalmi vezetõje, és Kovács Gábor bonyhádi zenész.