Agresszívabb lett a társadalom, a balesetek száma viszont csökken

Bonyhád város közbiztonsági helyzetének alakulásáról tartottak ma lakossági fórumot a Városházán. Dr. Marcsek Sándor rendõrkapitány elmondta, hogy a rendõrség sok statisztikai adattal dolgozik, de ezek mégsem adnak konkrét képet a lakosság biztonságérzetérõl. Sõt az esetek számáról sem, hiszen van, hogy egyetlen cselekménnyel több bûnt is elkövet a tettes.

– A Bonyhád Városi Rendõrkapitányság illetékességi területéhez tartozó 29 település polgármesterét azzal kerestem meg, hogy július végéig szeretnék mindenhol találkozási lehetõséget a lakossággal, hogy tájékoztathassam õket, és meghallgathassam a problémáikat. A rendkívüli eseményekrõl egyébként mindig gyors tájékoztatást ad a rendõrség a lakosság felé. Bizonyos bûncselekményszám növekedett, fõleg az erõszakos garázdaságok. Agresszívabb lett a társadalom, sokszor tettlegességre kerül sor, amiben gyakran szerepe van az ittasságnak is. A közlekedésbiztonságban azonban javulás tapasztalható, kevés a baleset. Ebben szerepe van annak is, hogy Bonyhádon a legtöbb gyalogátkelõhelyet kiemeltük, ami lassítja is a forgalmat. Elszaporodtak az apróbb lopások, valamennyien többet kell tennünk vagyontárgyaink megõrzése érdekében. Például ne felejtsünk táskát az autóülésen, mert amiatt feltörhetik a jármûvet. A trükkös elkövetõk száma is növekedett, pénteken Mõcsényben vettünk õrizetbe ilyen elkövetõt.

– A non stop üzletek nyitva tartásának korlátozása (éjjel 11-tõl hajnali 4 óráig zárva kell legyenek) meghozta-e a várt eredményt? – érkezett a kérdés a rendõrkapitányhoz.

– Azóta is érkeznek éjszakai bejelentések hangoskodókról. A rendõrök sokkal többet gyalogolnak, több a portyaszolgálat, hiszen a jogszabály magában kevés, érvényt is kell szerezni annak, és ehhez jelen kell lenni. Manapság nehéz tanúkat találni, a lakosok nem akarnak bíróságra járni.

– Az éjjel-nappali boltokon kívül néhány szórakozóhellyel kapcsolatban is rendszeresek a bejelentések – tette hozzá Varga Szilárd Mihály alpolgármester. – Minden szórakozási lehetõséget nem tilthatunk meg, de arra vigyázni kell, hogy ne legyenek járulékos cselekmények, hangoskodás, garázdaság.

– Több 20-21 éves pályakezdõ is dolgozik a városi rendõrkapitányságon – mondta el Marcsek kérdésre reagálva. – Az állománytábla most teljesen feltöltött, létszámproblémánk nincs, de egy pályakezdõ teljes betanulása 2-3 év.

Tavaly megszavazta Bonyhád Város Önkormányzati Képviselõ-testülete, hogy jó lenne egy térfigyelõ kamerarendszert kiépíteni. Hogy ebben történt-e már elõrelépés?

– Több városban is megnéztünk ilyen kamerarendszereket – mondta az alpolgármester -, a Baján kiépített nyerte el leginkább a tetszésünket. Szeretnénk, ha Bonyhádon is kiépülhetne ilyen, de az önkormányzat egyelõre nem biztosított rá keretet, pályázati lehetõséget pedig nem találtunk még rá. A 14 kamerás rendszer és a hozzá tartozó rendszámfelismerõ kiépítése 20 millió Ft lenne, az üzemeltetési költsége a kiszemelt konstrukcióban már csak párszázezer Ft.

– Véleményem szerint az elõterjesztés indokolt volt, és ma is az – veszi át a szót a kapitány. – Régebben egy-egy bûnesetnél a rendõrök tudták, merre keressék a helyi elkövetõket, ma már más megyékbõl érkeznek a bûnözõk. A kiszemelt kamerarendszer alkalmas lenne rendszám-azonosításra, illetve arc alapján az országos nyilvántartásban is kereshetnénk, és azt is rögzítette volna, hogy mikor jött a településre egy autó, illetve hogy mikor távozott. Ha egyszer mégis sikerül kiépíteni ezt a rendszert, az csak elõnyére válhatna Bonyhádnak. Most Bátaapátiban gondolkodnak hasonló kiépítésében.