Bonyhádon ülésezett a külügyi kabinet

20100716-4.jpgA Fidesz Külügyi Kabinet Bonyhádon tartotta kihelyezett ülését, melynek fõ témája volt: „Új nemzetpolitika az EU elnökség elõszobájában”. Sajtótájékoztatót is tartottak a politikusok, ahol Potápi Árpád János, a Külügyi és határon túli magyarok bizottságának tagja, – Bonyhád Város Polgármestereként – a házigazda elmondta, hogy 2009-ben a kormányzásra készülve szintén itt üléseztek a Völgység fõvárosában.

Balla Mihály, a Külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a külügyi kabinet félévente tart összejövetelt, és most már a kormányt is meg tudják hívni ezekre a találkozókra. A nemzetpolitikai kérdések tárgyalása mellett az Európai Uniós elnökségre való felkészülés is fontos feladata volt a bonyhádi rendezvénynek (2011. január 1-tõl Magyarország viszi majd az Európai Unió Tanácsának hathavonta rotáló soros elnökségét), ahol államtitkárok és EU-s képviselõk tartottak elõadásokat.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium politikai államtitkára arról beszélt, hogy az elmúlt egy hónapban szomorúan szembesültek a minisztériumi hagyatékkal. Nem a bûnbakkeresés a céljuk, de közel 12 milliárdos hiányra, és 3 milliárdos zárolásra bukkantak a Külügyminisztérium költségvetésében. További milliárdokról is szó esett, például hogy az ingatlan eladási hiány megközelíti a 3 milliárd Ft-ot. Németh elmondta, hogy a tárca hatékonyabb mûködtetésével szeretnének a hátrányból elõnyt kovácsolni, a hatékonyság felé mozdulni. A jelentõs létszámcsökkentés elkerülhetetlen lesz, és az idei jutalmakat is befagyasztják – a szükséges lépéseket pedig a napokban meg is kezdik.

Dr. Martonyi János külügyminiszter beszélt a nyelvi sokszínûségrõl és a határon túli magyarokról, akik régóta várnak segítséget a magyar kormánytól. A miniszter fontosnak tartja, hogy a közösségek megõrizzék önazonosságukat, hisz Európának épp a sokszínûsége az erõssége.