Testvérvárosi jubileumot ünnepeltek Wernauban

20100707-2.jpgBonyhád és a németországi Wernau 1989-ben kötött testvérvárosi szerzõdést. A húszéves jubileumot két alkalommal is megünnepelték: tavaly nyáron Bonyhádon, most hétvégén pedig Wernauban. Hatvanfõs bonyhádi delegáció utazott a partnertelepülésre: a Városháza osztályvezetõi, önkormányzati képviselõk, intézményvezetõk, egykori és mai városvezetõk, illetve a Kränzlein Néptáncegyüttes, a Dynamic zenekar, a Városi Zeneiskola népzene tagozatos növendékei, és bonyhádi alkotók.

20100707-3.jpgElsõ este a Cäcilia Énekegyüttes egyesületi házában látták vendégül a bonyhádiakat, ahol a kórus mûsort is adott. Szombaton délelõtt városnézés volt a program, majd a Quadrium épületének önkormányzati részében került sor a 20 éves jubileum alkalmából rendezett ünnepségre, és a bonyhádi alkotók – Stekly Zsuzsa, Kovács Ferenc, Orbán László, Máté Réka – kiállításának megnyitójára.

20100707-4.jpgArmin Elbl, Wernau polgármestere így fogalmazott beszédében: – Húsz év sok idõ, és több barátság is szövõdött a két város lakosai között. A partnerség bizonyos fokú állandóságot jelent, és fontosnak tartottuk, hogy – akárcsak a partneri szerzõdés aláírásakor, most is – mindkét városban megünnepeljük a jubileumot. A kapcsolat elsõsorban a kultúra területén él, az idei évben közösen megjelentetett szakácskönyv kézzel fogható példa erre. A két város kapcsolata két európai nép kapcsolatát is szimbolizálja, ezáltal Európában hozzájárulhatunk a béke megõrzéséhez. Csodálom a bonyhádiak vendégszeretetét és barátságosságát, melyet most igyekszünk viszonozni.

20100707-5.jpgPotápi Árpád János, Bonyhád város polgármestere az ünnepséggel egy idõben kezdõdõ Argentína – Németország világbajnoki futballmérkõzésre utalva kezdte beszédét: – Húsz évvel ezelõtti találkozásunk alkalmával ugyanez a két nemzeti együttes játszott egymással, akkor a döntõben, és Németország nyert. Így lesz ez a mai mérkõzésen is. Köszönetet mondok mindazoknak, akik hozzásegítettek a két város közötti kapcsolat létrejöttéhez, ami a polgárok személyes barátságává fejlõdött az évek során. Az intézmények, hivatalok, egyházak, kulturális csoportok között is jó kapcsolatok alakultak ki, és ez a legfontosabb, hogy a partnerség ne csak papíron létezzen. Sokat tett mindezért 1994 óta a Bonyhádi Német Kisebbségi Önkormányzat is.

20100707-6.jpgA Kränzlein Néptáncegyüttes, a zeneiskolások, és a wernaui magyar néptánccsoport a jubileumi ünnepségen, a vasárnapi ökumenikus Istentiszteleten, és a Laichlesfest-en egyaránt fellépett. Utóbbi helyszínén szombat este a Dynamic zenekar húzta a talpalávalót. Vasárnap délután sportrendezvényen mélyítették tovább a baráti szálakat a két város lakói: a neckarvölgyi sportparkban úszás, strandröplabda, boule, minigolf, és futball várta a vállalkozó kedvûeket. A 20 évvel ezelõtt közösen elültetett fa közelében pedig újabb fát helyeztek el a polgármesterek a partnerség jegyében.