„A magyarok profin tudnak versenyt szervezni”

20100706-1.jpgA Commitment Dupla Ultratriatlon Világbajnokság gunarasfürdõi rajtjánál Szekeres Pál, a Nemzeti Erõforrás Minisztériumának helyettes államtitkára köszöntötte az indulókat. A szervezõ bonyhádi Easy Star SE felkérésére vállalta a protokoll feladatot Szekeres, aki az egyetlen ember a világon, aki az olimpiai és a paralimpiai játékokon is érmet szerzett, tõr- és kardvívóként.

– Sportolóként milyennek látja az ultratriatlon sportágat?

– A sportoló mindig picit másképp nézi a másik sportoló tevékenységét, mint az átlagember. El tudja képzelni és belelát a teljesítmény mögötti munkába. Az Ironman szakágban már önmagukban a számok is döbbenetesek, hogy mennyit kell úszni, kerékpározni és futni. Rengeteg a 7,6 km úszás, és akkor még jön a 360 km kerékpározás, és 84-85 km futás… ezek elképesztõ felkészültséget és speciális adottságokat igényelnek. Én amikor huszonéves voltam, még a balesetem elõtt, válogatott sportolóként 20 km-t bármikor gond nélkül le tudtam futni, de több futásnál már mindenem fájt. Itt az Ironman-ben nem kérdés, hogy lefutják a két maratont, sõt körülötte még van körítésként az úszás és a kerékpározás. Ez egy olyan esemény, ahol már a távot teljesíteni is nagyon nagy feladat, és egy nagyon nagy találkozás az embernek önmagával. Olyan gátakat, fájdalomküszöböket, holtpontokat kell legyõzni, amire az emberek 99,99 %-a nem képes. Olyan emberi tulajdonságokkal rendelkezõ emberek vannak itt, akik a sporton túlmutatva is képesek kimagaslót nyújtani.

– Az idei évben több sport világrendezvény is van Magyarországon. Nem tartja anomáliának, hogy miközben a magyar társadalom egy része a semmittevésbe süpped, addig többen kimagaslót tudnak nyújtani, és nagyon jó rendezvényeink vannak.

– Azt gondolom, az hogy sok sportesemény van Magyarországon, az annak is köszönhetõ, hogy Magyarország Európa középpontjában van. Könnyû idejutni autóval is, sok szép hely van, vendégszeretõek vagyunk, jók az ételek és az italok, olcsóak a versenyink, és nagyon profin tudunk versenyt rendezni. Sokan mondják, hogy Magyarország kis ország. Ez egy óriási tévedés, Magyarország nem kis ország, sportban meg aztán kimondottan nem. Sportban nagyon ott vagyunk a világ térképén, nagyon sokan tudják, hol van Magyarország, és egyes sportágakban nagyon sokan azt is tudják, hogy hol van Budapest, vagy épp Bonyhád. Hogy az átlagember keveset mozog, az nagyon sok dolognak a következménye, és úgy gondolom, hogy a kormánynak nagyon jelentõs feladata az egészségmegõrzés, a családvállalás, az életminõség szempontjából, hogy minél többen válasszák a tespedés helyett az aktív pihenést, a testmozgást, az egészséges életmódot. Mert nem mindegy hogy hány évet élünk, és nem mindegy hogy milyen minõségben éljük le. Nagyon sok betegség megelõzhetõ lenne egy kis testmozgással, egészségesebb táplálkozással, a munka és a pihenés helyes arányának a megválasztásával. Örülök annak, hogy a Nemzeti Erõforrás Minisztérium keretein belül egy csapatban dolgoznak azok az emberek, akik az egészségügy, a szociális ügyek, a kultúra, a sport és az oktatás területén tevékenykednek, és így ez az 5 terület összefogva olyan értéket tud teremteni, amit egyébként külön-külön tárcába tagozódva nehezebb megcsinálni. Úgy gondolom az egyik ilyen érték lehet az, hogy gyermekkorban megteremtsük azt a mozgásigényt, ami utána végigkíséri a fiatalok életét. Ennek egyik eleme a mindennapos testnevelés, amely most ugye napirenden van. A másik pedig az, hogy a felnõttkorú lakosság életminõségét javítva a lehetõ legtöbb esemény legyen. Ezek a magyarországi világesemények nagyon jó kedvcsinálók mondjuk ahhoz, hogy valaki kerékpárra pattanjon és 20-30 km-t kerekezzen, vagy leporolja a túrabakancsát és kiránduljon egy jót.