Svájci gyõzelem született a VB-n

20100628-1.jpgSvájci gyõzelem született az elsõ magyarországi Commitment Dupla Ultratriatlon Világbajnokságon, Bonyhádon. A szervezõk által is favoritnak megnevezett Adrian Brennwald lett a világbajnok, 21:28:48-as összidõvel. Az ezüstérmet a német Dirk Rolirad vihette haza, aki elsõ alkalommal teljesített dupla ironman versenyt, méghozzá 22:11:31 óra alatt. A harmadik helyezést honfitársa, Armin Hohenadler szerezte meg, 22:31:53-mal.

Az elmúlt hónapok folyamán több mint hetvenen adták le elõnevezésüket a Tolna megyei VB-re, végül a rajtnál 11 ország 51 versenyzõje sorakozott fel. Rajtuk kívül Szõnyi Ferenc is teljesítette a távot, de versenyen kívül indult, mert elõzetesen nem tudta, hazaér-e a Race Across American versenyrõl, ahol a megelõzõ napokban 4800 km-t kerékpározott. Egy háromfõs csapat is teljesítette a dupla ironman-t. A versenyt tizenegyen feladták, vagyis negyven egyéni versenyzõ ért célba, közülük Paolo Della Patrona már négy perccel a limitidõ lejárta után.

20100828-2.jpgA kétrajtos verseny miatt a lelkes közönség kicsit nehezen látta át egy-egy befutónál, hogy összesítésben milyen eredményt ért el, hiszen négyórás különbséggel indult a két futam. A nõi mezõnyben négyen álltak rajthoz, közülük a tavalyi bonyhádi gyõztes Sarka Kolbova (Csehország), illetve Suraya Oliver (Egyesült Királyság) feladta a versenyt. A két magyar lány viszont célba ért, így a világbajnoki és a magyar bajnoki dobogó legmagasabb fokára egyaránt Malatinszky Zsófia állhatott fel (30:26:10), az ezüstérem pedig Kemecsei Dórát illette (33:42:14). Zsófi egyébként lovasedzõ és belovagló, az ultratriatlon VB-n való részvételre barátnõje – és most már riválisa is -, Kemecsei Dóra beszélte rá. Zsófi saját bevallása szerint amatõr módon készült, nagyon kevés segítséggel, egyedül edzett a nagyon kevés szabadidejében. Megszerette a sportágat, de úgy gondolja, ennél több energia- és idõráfordítással nem szeretné ûzni az ultratriatlont, mert nem akarja hogy kényszerré váljon.

Sikerrel védte meg a tavalyi bonyhádi magyar bajnoki címét Török-Ilyés László, aki összesítésben ötödikként ért a célba, 26:01:37-es idõeredménnyel. Laci úgy döntött, ezt a versenyt még mindenképp bevállalja, mert a bonyhádi közönség fantasztikus, és szerette volna átélni újra ezt a hangulatot. A következõ egy-két évre abbahagyja az aktív sportolást, többet szeretne a családjával, kétéves kislányával lenni.

A világbajnokság vasárnapi eredményhirdetésén részt vett, és a díjak átadásában segédkezett: Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság fõtitkára, Czencz Péter, a Magyar Triatlon Szövetség fõtitkára, és Potápi Árpád János országgyûlési képviselõ, Bonyhád Város Polgármestere. A Dupla Ultratriatlon Világbajnokság projektmenedzsere e szavakkal zárta a VB-t: Jövõre veletek ugyanitt!