Évszázadok közötti kapocs a kistérségi kiállítás

20100508-1.jpg20100508-4.jpgTegnap délután kiállítás megnyitókkal kezdõdött a Völgységi Kultúra Napi programsorozat a Völgységi Múzeumban. Szarvas Irén, a Völgységi Közkincs Kerekasztal vezetõje köszöntötte a megjelenteket, generációk és évszázadok közötti kapocsnak nevezve a színvonalas kiállítást. „A Völgység látnivalói” címû fotótabló tárlat a települések épített örökségét, természeti és más kulturális látnivalóit mutatja be. A vándorkiállítást Potápi Árpád János, a Völgységi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke ajánlotta a jelenlévõk figyelmébe. Potápi arról is beszélt, hogy a kistérségi társulás 2004 óta mûködik, és hogy a Völgység Tolna megye legkisebb, de talán a legegységesebb kistérsége is.

20100508-5.jpg20100508-2.jpgA „Lebet wohl im Ehebunde! – Házasságkötés a völgységi németeknél” címû tárlatot Rónai Józsefné nyitotta meg, aki a kistérség több településének esküvõi, lakodalmi szokásairól is beszélt. Ez az anyag októberig lesz látható a múzeumban. A megnyitón közremûködött a Bonyhádi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Kórusa.

20100508-3.jpgAz „Élõ népmûvészet a Völgységben” elnevezésû népmûvészeti kiállítást Komjáthi Tamásné, a Tolna Megyei Népmûvészeti Egyesület elnöke nyitotta meg. Ezen a tárlaton nyolc település több mint húsz alkotója, illetve alkotó csoportja mutatkozik be, nyolc kategóriában bemutatva a kistérség mûvészeti értékeit. Komjáthiné arról is beszélt, hogy az épített-, a szellemi- és a tárgyi öröksége egyaránt gazdag a Völgységnek, magas technikai tudást birtokolnak, sokfelé bemutatkoznak az alkotók.