Ember születik

20100503.jpgLevél érkezett szerkesztõségünkbe. Szekszárd Megyei Jogú Város Kábítószerügyi Egyeztetõ Fóruma az immár évek óta hagyománnyá vált Születés Hete szellemiségéhez kapcsolódva az alábbi gondolatokat kívánja közzétenni:

Az elsõ és egyben a legnagyobb döntés, hogy az élethez való jogot ne vegyük el attól, aki élhetne. A genetika csodája, hogy úgy pereg le ez a fejlõdés, ahogyan meg van írva. Az indítógombot mi tartjuk a kezünkben. Ha a testi fejlõdés kialakult, ismét nálunk a lehetõség. Nevelésre kapjuk ezt az ajándékot. Érezzük át, hogy sok függ tõlünk: ez a második döntés. Végül a harmadik döntés, hogy amikor kész ember lesz, engedjük el, hogy továbbadhassa ezt a hivatást.

Fontos, hogy mint szülõk az egymás iránti szeretetünkben megmaradjunk a gyermek nevelése alatti idõben is. Egy új ember teremtésének csodájában vállalhatunk részt. Átadjuk neki a testi fejlõdés alappilléreit. Átadjunk neki a házastársi hûség és szeretet példáját. A gondok megoldási igyekezetét, amivel úgy indulhat az életbe, hogy boldogulni tudjon.

Bármi is legyen az ember munkája, van ennél nemesebb hivatás?

Ez a hivatás nem akkor születik, amikor a baba világra jön, hanem attól a pillanattól, amikor a várandós anya szíve alatt az anyaméhben elkezdõdik egy új élet. Magzati létünk életünknek ugyanolyan fontos része, mint a születés utáni. Csakhogy ebben az életszakaszban édesanyánk az, aki felel magzata jóllétéért és egészségéért. Azzal felel érte, ahogy él, ahogy gondolkodik. Rabja-e valamilyen szenvedélynek? Dohányzik-e, fogyaszt-e kábítószert, vagy az alkohol bódító mámorában éli mindennapjait? Ha szervezetünket felelõtlenül mérgezzük, visszaélve az alkohollal, a családi békét rontjuk meg.

Statisztikai adatok szerint a várandós anyák negyede dohányzik. Õket joggal inkább terhes nõnek nevezhetjük, mert annak ellenére, hogy tudatában vannak a dohányzás káros következményeinek, mérgezik leendõ gyermeküket. A várandósság alatti dohányzás azt „eredményezi”, hogy igen kis súllyal, idõ elõtt születik meg a gyermek. Ez esetben a méhen belüli idõre kiszabott agyi állományának fejlõdése a születés utáni idõre vár. Már elõre romlanak az életkilátásai a részképesség-zavarok gyakori elõfordulásának lehetõsége, valamint a késõbbi – akár daganatos – betegségekre való hajlam miatt. Ne feledkezzünk meg az apáról sem, aki az anya jelenlétében történõ dohányzásával ugyancsak megkínálja magzatát cigarettával, és szív érrendszeri betegséget ajándékoz az anyának és gyermekének.

A drogok nemcsak a drogfogyasztó személyiségét változtatják meg, és teszik függõvé õt, hanem a várandósság alatt a magzat egészsége és késõbbi élete is kockán forog. A drogok és a szülõvé válás egyértelmûen ki kell, hogy zárják egymást. Hiszen gyermeket vállalni és nevelni csakis tiszta szívvel és tiszta fejjel lehet! A családalapítás elõtti drogozás sokszor megfosztja a függõ embert a belsõ ösztönzéstõl, hogy gyermeket vállaljon.

A gyermekének minden szülõ a legjobbat szeretné adni. Adjunk gyermekünknek egy boldog és szenvedélybetegségtõl mentes anyát, ez a legszebb ajándék.

A szekszárdi Kábítószerügyi Egyeztetõ Fórum nevében: Laufer Éva és Molnárné Hahold Zsuzsanna egészségfejlesztõk (ÁNTSZ), valamint Dr. Papp István (pszichiáter)