Médiaórát tartott Pachmann Péter

20100420-5.jpgAz Apáczai Kiadó és a Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény közös szervezésében tartott ma elõadást Pachmann Péter, a TV2 szerkesztõ-mûsorvezetõje a Vörösmarty iskolában. Jelenleg itt, illetve a Széchenyi iskolai tagintézményben ismerkednek a nyolcadik osztályosok heti fél órában a médiával, ezek a diákok vettek részt az elõadáson is. Az ismert televíziós pedagógus végzettséggel is rendelkezik, magyar-angol szakos tanár. Az Apáczai Kiadónál jelent meg a „Mozgókép- és médiaismeret az általános iskola 8. évfolyama számára” címû könyve, melyben a filmtörténettõl kezdve a riporteri munkáig sok mindenrõl olvashatnak a diákok. A bonyhádi órán Pachmann beszélt a média befolyásolási tényezõirõl, hogy egy-egy riporter, illetve egy-egy televízió különbözõ szemszögbõl mutat be témákat.

Levetítette a Vujity Tvrtko által készített filmet Károlyi Béláról, aki a román tornászválogatott edzõje volt az 1970-es években. A film bemutatja, hogyan sikerült megvalósítsa a nagy álmát Kerri Strug az edzõ segítségével, és állhatott fel az olimpiai dobogó legfelsõ fokára csapattársaival együtt. Természetesen elemezték is a diákok a látottakat, a téma feldolgozásához használt hang- és képi eszközöket.

Pachmann Péter elmondta, hogy azért is tartja fontosnak, hogy a mai fiatalok megismerkedjenek valamilyen szinten a média világával, mert a felmérések szerint ez a korosztály napi 5-6 órát ül a televízió elõtt, és bizony nem árt, ha a kulisszák mögé is belátnak egy kicsit.