Energetikai vállalatvezetõkkel tárgyalt Potápi

20100330-2.jpgBonyhádra látogattak tegnap a finn FORTUM Energetikai Vállalat vezetõi. A cég már régebben kapcsolatba került a Paksi Atomerõmû Zrt-vel, és néhány hete a paksiak képviselõjével együtt utazott finnországi látogatásra Potápi Árpád János, Bonyhád Város Polgármestere, ahol az energiaiparral ismerkedtek. Megállapították, hogy ugyanazok a kérdések foglalkoztatják valamennyiüket, és most Bonyhádon a közös gondolkodás, a jövõben lehetséges együttmûködés jegyében találkoztak.

Heikki Andersson, a FORTUM elnökhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Paksi Atomerõmûvel jól együttmûködnek, üzemeltetési tapasztalatokat cserélnek, radioaktivitással kapcsolatos és mûszaki kérdéseket is megvitatnak, mely mindkét fél számára hasznos. A finn és a paksi atomerõmûben ugyanolyan orosz reaktor üzemel, ezért is kötöttek együttmûködési megállapodásokat, többek között önkormányzati szinten is. Tegnap például egy együttmûködési keretmegállapodást írtak alá Pakson a két atomerõmû között. Tervezik a blokképítés terén is az együttmûködés szorosabbra fonását.

Lenkei István, a Paksi Atomerõmû Zrt. bõvítési igazgatója elmondta, hogy a fejlesztés terén is nagyjából ugyanannál a mérföldkõnél tart a két cég, így már a bõvítési elõkészületeknél is tudnak segítséget nyújtani egymásnak. A Lévai-projekt keretében a 7. munkacsoport a társadalmi beágyazódással foglalkozik, hogy az atomerõmû környezetében élõket felkészítse a bõvítésre, pl.: az építkezés csúcsidejében 4-6 ezer ember fog dolgozni, akikrõl minden szempontból gondoskodni kell (oktatás, lakás, orvosi ellátás, stb.). Lenkei elmondta, hogy mindezt a Zrt. nem tudná egymaga megoldani, ehhez szükség van az önkormányzatok együttmûködésére. Bonyhád nincs messze Pakstól, jelenleg is többen innen járnak be naponta dolgozni az atomerõmûbe, és hamarosan az autópálya még közelebb hozza a két települést.