Több mint 57 millióval karcsúbb lett a költségvetés

Mint arról már beszámoltunk a Völgység Portálon, Bonyhád Város Önkormányzatának Képviselõ-testülete február 18-i ülésén nem fogadta el a 2010. évi költségvetés tervezetet. Potápi Árpád János polgármester felkérte a képviselõket, hogy tegyenek javaslatot, mely területeken lehetne lefaragni a költségekbõl. Több javaslat is érkezett, közülük néhányat be is építettek az új elõterjesztésbe, mely 57 millió 130 ezer Ft-os spórolást eredményez. A kisebbségi önkormányzatok elfogadásra javasolták a tervezetet, a bizottsági üléseken születtek még módosító javaslatok, és mindezek alapján mai ülésén döntött a grémium.

A költségvetés elõirányzatait vizsgálva megállapították, hogy az intézmények, valamint a városközpont mûködési kiadásai a végrehajtott 4 %-os mértékû elvonást követõen tovább nem terhelhetõk, újabb csökkentésre e területen nincs mód. A költségvetés fejlesztési kiadásainál rangsorolták a feladatokat, több esetben került sor a feladat törlésére. A médiatámogatást 10-rõl 9 millióra, a sportszervezetek támogatását 24-rõl 21 millióra, a polgármesteri keretet 2,5-rõl 2 millióra, az egyesületek támogatását 5,6-rõl 5 millióra, a diáksportra szánt összeget 1,1 millióról 1 millióra javasolta csökkenteni a tervezet. A szociális segélykeret egyes elemeinek mérséklését, a fejlesztési kiadások 25,3 milliós, a pályázati célú tartalék 10 milliós, a felújításokra tervezett költség közel 10 milliós csökkentését javasolták. A módosításokkal a hiány összege együttesen 57 millió 130 ezer Ft-tal csökkent.

Az ülésen elõször a bizottsági módosító javaslatokról szavazott a grémium. Nem fogadták el azt a javaslatot, hogy a médiakeret 9-rõl 5 millió Ft-ra mérséklõdjön. Nem szavazták meg, hogy a sportszervezetek támogatását csökkentsék 21-rõl 14 millióra. A diáksportra szánt támogatás mérséklésével sem értettek egyet a képviselõk. A szociális segélykeret esetében pedig arra szavaztak, hogy a diákbérlet megmaradhasson. Végül az új költségvetési tervezetet 16 igennel és 2 tartózkodással fogadta el a grémium.