A bonyhádi testület döntésével tiltakozik

20100219-2.jpgMa délelõtt sajtótájékoztatót tartott Potápi Árpád János, Bonyhád Város Polgármestere, és Varga Szilárd alpolgármester. A téma a tegnapi testületi ülésen hozott határozat volt, mely szerint nem fogadta el a grémium a 2010. évi költségvetés tervezetet. A képviselõ-testületben Fideszes többség van, hiszen mind a tíz választókerületben és a polgármesteri posztra is e párt képviselõje kapott bizalmat a legutóbbi választásokon. A költségvetést maga a polgármester sem fogadta el, aki az elõterjesztõje volt a napirendnek.

– Február 15-ig be kellett nyújtsuk a költségvetés tervezetet, ezzel a törvényeknek megfeleltünk, de… – kezdte mondandóját a sajtótájékoztatón Potápi. – Elfogadhatatlan, hogy egyik napról a másikra több mint 300 millióval növelték a mûködési hiányunkat. Egy 10-20 milliós spórolást talán el tudtam volna képzelni a közel 4,5 milliárdos költségvetés tervezetben. Tavaly 290 millió volt a város mûködési hiánya, ami még nehezen, de kezelhetõ volt, ehhez jön most még ez a több mint 300 milliós mínusz. Ráadásul tavaly év végén kormányrendeletet hoztak arról, hogy ha egy önkormányzatnak van banki betéte, kötvénye, azt be kell forgassa a mûködésbe. Városunk önkormányzata bõ két évvel ezelõtt bocsátott ki kötvényt, hogy a fejlesztésekhez, a pályázati önerõkhöz legyen keretünk, és felháborítónak tartom, hogy ezt most „megetetik” velünk. És Horváth Csaba kormánybiztos azon kijelentése is sértõ, hogy az önkormányzatokat teszi felelõssé a magyarországi gazdasági válság miatt. Mindezek ellen a tiltakozásnak azt a módját választottuk, hogy képviselõ-testületünk nem fogadta el a költségvetést. Örömmel vennénk, ha más önkormányzatok is így döntenének.

Március 10-ig kell leadni az idei költségvetést, ha ez nem történik meg, akkor az állami támogatást felfüggeszti a minisztérium, ami az április 3-i bérkifizetést is veszélyeztetné. Potápi Árpád János polgármester azt kérte az önkormányzat képviselõ-testületi tagjaitól, hogy hétfõ délutánig tegyenek javaslatot arra, hogy hol lehetne még változtatni a költségvetésben. A következõ ülést, ahol a végleges döntés megszülethet, legkésõbb március 2-án tartják meg.