Bemutatták az új kirendeltség-vezetõt

20100210-1.jpg20100210-2.jpgA Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Bonyhádi Kirendeltségén tegnap délelõtt önkormányzati tájékoztató fórumot, délután pedig munkaadói tájékoztatót tartottak. A megjelenteket Budai Zoltán fogadta, a kirendeltség eddigi vezetõje, aki nyugdíjba vonul, január 15-tõl már felmentési idejét tölti. A fórumon mutatták be Sántha Istvánt, aki eddig a kirendeltség vezetõ helyettese volt, és mostantól õ irányítja a bonyhádi munkaügyi szervezet munkáját.

A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ fõigazgatója, Dr. Brebán Valéria elmondta, hogy a régió 20 kirendeltsége közül Bonyhádon rendezték meg a fórum-sorozat elsõ állomását. A fõigazgató egyben tájékoztatást adott az elmúlt évi munkaügyi adatokról. A gazdasági válság elsõ jelei már 2008 õszén megsokszorozták a munkájukat, de bizonyították felkészültségüket. A 2009-es évben közel 96 ezer ember vált munkanélkülivé, ami 157 ezer embert érintett közvetlenül. A régión belül Somogy megyében zártak be elsõként üzemet. Az éves adatok alapján Baranya megyében nõtt leginkább a munkanélküliek száma, 25,2 %-kal, Tolna megyében ez az adat 20,8 % volt. A válság lecsengésérõl még nem lehet beszélni, a januári adatok szerint 79 ezer 94 fõ továbbra is regisztrált munkanélküli a régiónkban, országos szinten ez a szám 653 ezer.

Kimagasló volt az önkormányzatoknál a közfoglalkoztatás 2009-ben, és január 15-tõl ismét 1300 ember dolgozhat közmunkaprogramban, közel 1 milliárdos támogatást nyert erre a munkaügyi szervezet. Plusz 100 milliót tudnak biztosítani civil szervezetek számára közfoglalkoztatási célokra. Idén a decentralizált alappal és a TÁMOP pályázati lehetõségekkel összesen 6 milliárdos támogatási kerete lesz a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központnak, és még 800 milliót közmunkára tudnak fordítani. Brebán Valéria úgy fogalmazott, hogy munkahelyben van hiány, nem támogatási lehetõségben.

Budai Zoltán elmondta, hogy 2009-ben a beléptetõ rendszeren át több mint 20 ezer ember kereste fel a bonyhádi kirendeltséget. Van olyan nap, amikor közel 200-an érkeznek. A Munkaügyi Tanács által biztosított összeg elegendõ volt a tavalyi év során arra, hogy minden felmerülõ igényt támogatni tudjanak a Völgységben.