Korongozó mûhelyt alakítanának ki

A foglalkoztatási körök bõvítését tervezik a 22 sérült fiatallal foglalkozó bonyhádi „Együtt 1másért” nappali intézményben. Álom Gyöngyi terápiás munkatárstól megtudtuk, hogy szeretnék bevezetni a masszírozó szolgáltatást, és kialakítani egy korongozó mûhelyt. Ezekrõl a szakmákról két ellátottnak is van végzettsége.

– Az engedélyeztetett létszámunk 24 fõ, jelenleg 22 beíratott fiatalunk van – tájékoztat Álom Gyöngyi. – A foglalkoztatásban jelenleg 12-en dolgoznak. A törvényváltozás miatt elõször hat hónapig a nappali intézményben kell valaki ellátott legyen és igénybe vegye a nappali ellátás szolgáltatását, és utána tudunk csak alkalmassági vizsgálatot kérni számára a foglalkoztatásról. Ez a fél év nagyon jó arra, hogy felmérjük az illetõ képességeit, hogy milyen tevékenységet tudna betanulni.

– Hogyan értékeli a 2009. évet?

– Nehéz volt, de nagyon sok eredménnyel és sok élménnyel zártuk. Õsszel ismét megszerveztük a váraljai táborozásunkat. Ez nagyon jó szocializációs terület a fiataloknak, hiszen a nap minden órájában együtt vannak ilyenkor, és mi is sok új dolgokat megtudtunk az önállóságukról. Nyáron nagyon sokat dolgoztunk az intézmény udvarában, sziklakertet készítettünk, és a kertünkben zöldségeket is termesztünk tavasz óta. Jó szakmai kapcsolatot alakítottunk ki a szekszárdi napközivel, a dombóvári nappali intézménnyel, és a Zomba-Paradicsompusztai iskolával.