Madarász-ovi Bonyhádon

20100115-1.jpgNagy sikere van a Madarász-ovinak a bonyhádi nagycsoportosok körében. A Pilis Természetvédelmi Egyesület képviseletében Bodor Ádám a budapestiek mellett a bonyhádi óvodákat is látogatja, havonta egy foglalkozás keretében. A benti foglalkozásokon interaktív vetítések és madárhangok megismerése a program, a szabadban pedig az évszakhoz kapcsolódó témákról beszélget az elõadó a gyerekekkel.

– Általános iskolában nagyon jó biológia tanárom volt, vele kezdtem el kijárni terepre. Ez meg is határozta a jövõmet, hiszen attól kezdve gyakorlatilag csak a természetvédelemnek éltem. És mivel a természetvédelemben nagy szerepe van az embernek, érdemes ezt a tevékenységet már a gyerekekkel megismertetni – mondja Ádám.

– Hogyan lehet az óvodásokat ránevelni arra, hogy szeressék a környezetüket, az állatokat?

20100115-2.jpg– Elsõsorban tisztelniük kell a természetet. Ki kell nyitni a szemüket arra, hogy körülveszi õket egy világ, aminek õk is részei. Minderrõl persze játékos formában kapnak ismereteket. Van olyan család, ahol az óvodás gyermek világosítja fel a szülõket a természetvédelem fontosságáról. Budapesten kezdtük el a madarász-ovis foglalkozásokat, mert ott van erre a legnagyobb szükség: ott van a legtöbb óvoda, a legtöbb gyerek, és a legnagyobb káosz a fejekben. Több barátommal közösen járjuk a fõvárosi óvodákat, a Pilis Természetvédelmi Egyesület képviseletében.

– Mibõl áll egy ilyen óvodai foglalkozás?

– Minden hónapban egyszer találkozom a gyerekekkel, felváltva van benti illetve kinti foglalkozás. A benti foglalkozások interaktív vetítések vannak, képek segítségével és hangok lejátszásával ismerkednek a madarakkal. A kinti foglalkozások mindig az évszakhoz kapcsolódnak, megismerjük, hogy éppen mi történik odakint. A mai foglalkozáson például madárkalácsot készítünk. A gyerekek hozták a magokat meg a formául szolgáló joghurtos poharakat, én pedig hoztam a faggyút, amivel ez az egész fel lesz öntve, majd díszként felakasztjuk õket az óvodaudvar fáira. Ezekrõl a madarak tudnak szemezgetni egész télen, hiszen a madárkalács tartós, és jó benne hogy nem potyog le, nem hagy szemetet.

Bodor Ádám minden bonyhádi tagóvodába jár foglalkozást tartani, és bízik abban, hogy Dombóváron és Szekszárdon is sikerül elindítania a madarászovis programot.