A nyolcéves gokart-bajnok

20100108-3.jpgSövér László 2001. március 3-án született Bonyhádon. Hat és fél évesen ült elõször gokartban, ami „szerelem volt elsõ látásra”. Hétévesen (még nagycsoportos korában) indult elõször az Országos Amatõr Gokartbajnokság Hobby Cart Kupa Light kategóriájában. A mezõnyben õ volt a legfiatalabb, a többi versenyzõ 12-13 éves volt. Ez évben megkapta az „Az év felfedezettje” díjat. Az idei versenyszezonban a tavalyinál jóval erõsebb mezõny jött össze, ahol ismételten õ volt a legfiatalabb versenyzõ. Az évad felétõl vezeti a bajnokságot, amit az utolsó – Material Centerben megrendezett – versenyen sikerült megvédenie. Az Országos Amatõr Gokartbajnokság Hobby Cart Kupa Light kategóriájának bajnoka! Vagyis az OAGB történetében minden idõk legfiatalabb indulója, futamgyõztese és bajnoka!

20100108-4.jpgMozgalmas év áll Sövér Laci mögött, a versenyek mellett ott vannak hétvégenként az edzések… Fizikálisan és mentálisan is nagyon megerõltetõ egy 8 éves gyermek számára egy ilyen versenysorozat. Felkészítõje és edzõje, Zsibrita Krisztián (2008-ban Országos Amatõr Gokartbajnok), aki idõt és energiát nem kímélve mindenben mellette állt, segítette és támogatta a felkészülésben. Hihetetlen odaadással és türelemmel vezette végig ezen a rögös úton, Lackó nagyon sokat köszönhet Neki.

2009. októberében rendezték meg Gyõrzámolyban a IV. Gokartmánia Kupát, ahol több nemzet is képviselte magát (osztrák, szlovák, német és magyar versenyzõk). Lackó külön fõszervezõi engedéllyel indulhatott el, mivel az alsó korhatár 13 év volt. Eredménye: Novice döntõ I. helyezett. Edzõje a következõ szavakkal beszélt a fenti versenyrõl:

– Tökmag abszolút 9., novice bajnok! Úgy, hogy elvileg el sem indulhatott volna, mert az alsó korhatár 13 volt, de sikerült kisírnom. Aztán sokaknak nagy meglepit okozott! Neki kijutott mindenbõl, adott is kapott is nagyokat, négy kerékkel repült a levegõben, de a pozíciót nem vesztette el akkor sem és behozta a gépet, majd a végén 2. helyrõl az elsõ körben a 3. kanyarban egy hibátlan agresszív elõzéssel átvette a vezetést, majd 15 kör alatt fél kört adott a mezõnynek. A végére elfáradt, a legjobb gép utolérte, de 5 kör csata után végül megnyerte! 70 kg volt a minimum súlyhatár, neki is be kellet szigorúan tartani, így még 5 kg-ot ráraktunk, biztos ami biztos, de a döntõben mérlegelésnél 80 kg volt az amúgy 30 kg-os kölyök! A Novice döntõ legidõsebb és legfiatalabb indulója között több mint 53 év különbség volt!