Tizenegy regisztrált HIV fertõzött él megyénkben

December 1. az AIDS világnapja. Az ÁNTSZ 2009 szeptemberi adatai szerint 1733 regisztrált HIV fertõzöttet tartanak nyilván hazánkban (ezt legalább hárommal meg kell szorozni, hogy a valós adatot kapjuk), 587 AIDS beteg van, és 304 AIDS okozta haláleset ismert Magyarországon. Tolna megyében jelenleg 11 a regisztrált HIV fertõzöttek száma. Mivel ezek a számok egyre emelkednek, az ÁNTSZ Szekszárdi Bonyhádi Paksi Kistérségi Intézetének egészségfejlesztõje, Laufer Éva szerint is komolyan kell foglalkozni a problémával.

– A drogprevencióra nagy hangsúlyt fektetnek Bonyhádon a szakemberek. Mi a kapcsolat a drog és az AIDS között, hiszen errõl is sokat hallunk?

– A drog- és az AIDS-prevenció nagyon jó ha egy szálon fut, hiszen több ponton is kapcsolódik egymáshoz a két probléma. Egyrészt az AIDS terjedésének egyik nagyon fontos módja, hogy a vérrel szennyezett eszközökkel terjed ez a betegség. És az intravénás droghasználók ugye közös tût, közös fecskendõt használnak, és ezáltal nagyon könnyen át tudják adni egymásnak a különbözõ vér útján terjedõ fertõzõ betegségeket. De másik pontot is lehet találni, hiszen aki droghasználó, annak nagyon sok pénzre van szüksége. És elõbb-utóbb, amikor ezt máshonnan nem tudja már megszerezni, akkor – mind a fiúknál, mind a lányoknál – elõfordul a prostitúció, mint pénzkereseti mód, és ez szintén nagyon komoly veszélyeztetõ tényezõ az AIDS, illetve más, szexuális úton terjedõ betegségek szempontjából. És még egy kapcsolatot említenék: ha valaki módosult tudatállapotban, egy szórakozóhelyen bulizik, akkor nem biztos, hogy mindig tudja, mi történik vele. És ilyenkor nagyon sokszor elõfordul, hogy védekezés nélküli szexuális kapcsolatot létesítenek, esetleg több partnerrel is, ez ismételten a melegágya az AIDS illetve egyéb szexuális úton terjedõ fertõzõ betegségeknek.