Német nemzetiségi programok a Vörösmartyban

20091123-1.jpgNyertes HEFOP pályázatnak köszönhetõen három hetet meghaladó projektmunkában vesznek részt a BONI Vörösmarty Mihály Általános Iskola harmadik évfolyamos tanulói, Havasi Helga és Énekes Piroska tanítók irányításával. A gyerekek megismerkedtek a Magyarországon élt és még élõ, a német kisebbséghez tartozó költõkkel: Koch Valériával, Clotz Klaussal és Michaelisz Józseffel. Rövid életrajzukat és sok-sok versüket olvasták a tanulók németül és magyarul is. A tanult verseket a bátrabbak a szavalóversenyen kamatoztatták. Órákon kiemelten foglalkoztak Michaelisz Józseffel. A német nemzetiségû költõ Sombereken született és Villányban tanít német nyelv és irodalmat, valamint történelmet. A költõ „Zauberhut” kötetébõl öt verssel (Liebesbrief, Jahreszeiten, Waldgeschichte, Branauer Schwäbin, Zauberhut) és egy mesével (Der Maulwurf und die Feldmaus) ismerkedtek meg.

20091123-2.jpgA komoly tanulás mellett a „Játék, szórakozás, irodalom” címet viselõ projekthetekben jutott idõ a szórakozásra is. Segítõkész szülõk segítségével kékfestõ anyagból babát készítettek az iskolás gyerekek. Rónai Terézia régi népi gyermekjátékokat, dalokat tanított a lurkóknak. Köhlerné Koch Ilonka vezetésével sváb tánclépésekkel ismerkedtek meg a harmadikosok. A tanulóknak a legnagyobb szórakozást a „Stationarbeit” nyújtotta. A két osztályból alkotott 10 csapat 14 állomáson bizonyíthatta, hogy a három hét alatt mennyire figyelt a foglalkozásokon. Változatos feladatokon dolgozták fel a tanultakat a csapattagok. Hogy mennyi mindennel foglalkoztatták a nevelõk a gyerekeket, ezt a felnõttek is megnézhetik. Minden nebuló saját készítésû meghívóval invitálja szüleit és a többi nevelõt a három hetet lezáró kiállításra.

A két tanító véleménye szerint ilyen nagyméretû projektmunka az iskola keretében belül most elõször volt, de õk is és a tanítványaik is nagyon élvezték ezt a kihívást. Az iskolavezetés pedig hagyományt szeretne teremteni, hogy minden évben a harmadik évfolyamosok részt vehessenek ilyen iskolaformát bontó oktatásban.