Tejdemonstrációt tartottak Pécsett

20091105-2.jpgMa délelõtt hazánkban hat helyszínen demonstráltak a tejtermelõk a katasztrofálisan alacsony tejfelvásárlási árak miatt. Pécsett is rengetegen kivonultak a 6-os útra, ahol többek között tejeskocsiból osztották a jó minõségû magyar tejet, amiért sorban álltak az emberek. Magyarországon több ezer termelõt érint az alacsony felvásárlási ár, a bonyhádi szarvasmarhatenyésztõk is csatlakoztak a pécsi demonstrációhoz.

(Képünk illusztráció.)

A Magyartarka Tenyésztõk Egyesületének ügyvezetõje, a bonyhádi Füller Imre is ott volt a pécsi helyszínen:

– Nagyon sok elkeseredett termelõ vett részt a demonstráción. A legnagyobb baj az, hogy rossz információkat közvetít a média a vásárlók felé. Ugyanis csak azt lehetett hallani, hogy 285 millió euro támogatást kapott az Európai Uniótól a tejágazat, ami 70 milliárd Ft. De ha ezt 1 liter tejre visszavetítjük, az csak 42 fillér! Azt is halljuk folyamatosan, hogy az idei évben a tejtermelõk 22 Ft támogatást kaptak az államtól 1 liter tejre. Nézzük akkor, hogy mi is ez a 22 Ft. Ebbõl közel 9 Ft a 2008. évi támogatás, ami márciusban került kifizetésre, és ugyanennyi a 2009. évi, amit 2010 márciusa helyett most fizettek ki november elején. A maradék 4-5 Ft pedig csak egy ígéret, hogy az Európai Uniós támogatásokból 10 %-ot arra az ágazatra használhat fel minden tagállam, amelyik a legnagyobb bajban van. Nálunk most a tejtermelés van a legnagyobb bajban. Erre készülõben van a rendelet, de mire elkészül, addigra sajnos a tehenek nagy része levágásra kerül…

A tej esetében nemcsak kettõn áll a vásár, ugyanis a termelõn és a feldolgozón kívül ott van még az értékesítõ is. Úgy néz ki, hogy a feldolgozó és az áruház megtermeli a tejen a maga kis nyereségét, a termelõnek meg sajnos nem jut. Ezért sajnos már elég sok tehén levágásra került az idei évben, több tenyészetet fel is számoltak. Ugyanakkor tudjuk azt, hogy Magyarországon nagyon sok gabonát termesztünk, búzát és kukoricát, amit szeretnénk eladni, hiszen nincs állatunk ami megegye. Viszont ha a termés nagyon jó, akkor a megtermelt gabonának a 60 %-át kéne értékesíteni, ami viszont lehetetlen.

A demonstráció fõ célja az volt, hogy megértse a külvilág: ha a tej felvásárlási ára nem változik, akkor a termelõk tönkremennek, és csak a 110 Ft-os, öt nap múlva lejáró UH tejet lehet majd a boltban kapni, amit Spanyolországból hoztak be a multik. Az UH-s tej egyéves lejárati határidejû, és november 10-én jár le az élelmezés-egészségügyi határideje, utána már nem fogyasztható. Tehát amikor itt van a hazai, kiváló minõségû tej, akkor a boltokban mellé teszik az ilyen bóvlit, jóval olcsóbban, és ezzel is megölik a magyar termelõt. Az állam ugye nem tud támogatást adni, az EU sem tud többet adni a 42 fillérnél… viszont ha a termelõk tönkremennek, akkor nem tudunk majd tejet inni. Illetve ihatjuk a mûtejet és ehetjük a mûsajtot, amibõl elég sok van a boltokban.