Világbajnokságot rendezhetnek a bonyhádiak 2010-ben!

20091104.jpgAz elõzõ két évben Dupla Ultratriatlon Világkupa Futamot rendezhetett a bonyhádi Easy Star Sportegyesület. A Tamás Zsolt (2007 ultratriatlon világkupa futamainak összetett gyõztese) vezette csapat mindkét alkalommal remekül vizsgázott, akárcsak segítõik, és a lelkes szurkolótábor. Így a Tolna megyei erõpróba 2008-ban és 2009-ben is maximális minõsítést kapott a Nemzetközi Ultratriatlon Szövetségtõl (IUTA). Ezek után gondoltak egy merészet a szervezõk, és úgy döntöttek, hogy egy olyan rendezvényt szeretnének lebonyolítani Magyarországon, amilyen még nem volt ebben a kategóriában. És megpályázták egy Dupla Ultratriatlon Világbajnokság rendezési jogát. A napokban megérkezett a végleges válasz: 2010. június 24-27. között Dombóvár és Bonyhád világbajnokságot rendezhet ebben a sportágban!

– Mi a különbség egy világkupa futam és egy világbajnokság megrendezése között? – kérdeztük Tamás Zsolt projektmenedzsert.

– Nagyon magas a mérce, az elõzõ két rendezvényhez képest még több kritériumnak kell megfelelnünk. Magasabb lesz a követelmény biztonságtechnikai szempontból, a futópálya minden szakaszát ki kell világítani, illetve a versenyzõket a szurkolóktól szalagokkal el kell választani. Azért a hagyományokkal nem szakítunk: lesznek színpadi mûsorok, kiegészítõ sportversenyek, és természetesen várjuk a drukkereket. Egy világbajnokságra sokkal több versenyzõ várható, hiszen a vb-ken kiemelt kategóriájú pontszámokat kapnak a teljesítõk. A gunarasi medence 33 méteres, ezért sávonként maximum négyen úszhatnak egyszerre. Vagyis ha több induló lesz mint 32, akkor kétrajtos versenyt kell rendeznünk. A világbajnokságot megelõzõen, de a verseny hetén egy nemzetközi sportkonferenciát is tervezünk, nemzetközileg elismert szakemberek részvételével.

– Az elmúlt két évben 13 ország képviseletében 37 sportoló állt rajthoz a magyarországi világkupán, közülük 13-an mindkét évben. Vannak-e már érdeklõdõk a következõ évi rendezvény iránt?

– Már most nagy az érdeklõdés, a napokban több levelet is kaptam: Amerikából, Mexikóból, Kanadából, Svájcból, Angliából, és Szingapúrból is jelezték versenyzõk nevezési szándékukat. A verseny szervezését elkezdtük, heteken belül megkötjük a világbajnokság rendezésére szóló szerzõdést a nemzetközi szövetséggel. Az elõzõ kétévi indulóink levelei biztosítanak bennünket arról, hogy ilyen versenyen sehol másutt nem vettek részt, ahol ennyire szívélyesen fogadták volna õket – és ebben hatalmas szerepe van a helybélieknek, akik az éjjel-nappali drukkolás mellett mindenben a versenyzõk és a szervezõk segítségére voltak. Önkénteseink, segítõ szakembereink és támogatóink nélkül ez a nagy álom nem válhatott volna valóra.