Bõvülõ szociális foglalkoztatási lehetõségek

20090824-9.jpg20090824-10.jpgKét évvel ezelõtt kezdte meg mûködését Bonyhádon az "Együtt 1 másért" Nappali Intézmény. Akkor 9 sérült fiatalt hoztak ide szüleik nappali ellátásra és foglalkoztatásra, ma már 19-en töltik itt hétköznapjaikat. Legutóbb nyárbúcsúztatóra invitáltak vendégeket, családtagokat, ahol a fiatalok rövid elõadás keretében mutatták be, mennyit fejlõdött tudásuk az elmúlt hónapok alatt.

20090824-11.jpgÁlom Gyöngyi terápiás munkatárstól megtudtuk, hogy a szociális foglalkoztatás területén 4, a nappali ellátásban pedig 2 fiatal vár a bõvítéséi engedélyre, hogy fel tudják venni õket. A foglalkoztatás területén egyre bõvülnek a lehetõségek az intézményben: a kerti munkák, a parkgondozás, a lábtörlõ- és szõnyegszövés, és a petpalackok megtisztítása mellett szeptembertõl kulcstartókészítéssel bõvül az ajándéktárgy készítõi feladatkör. Minden héten két alkalommal, kedden és pénteken a fiatalok végigmennek a Dózsa György utcában és szemetet gyûjtenek, illetve a temetõkbe is eljárnak ilyen céllal.

A 19 beíratott közül 12-en dolgoznak a szociális foglalkoztatásban, munkaszerzõdéssel, munkabérért. A többiek fejlesztõ foglalkozásban vesznek részt, de õk is besegítenek az elõkészítõ munkákban, amikor a képességeikhez mérten képesek erre. Például ajándéktárgy készítésnél tudnak díszköveket szórni és mécsest belehelyezni az üvegekbe, vagy masnit kötni rá, a palackpréselésnél pedig lecsavarják a kupakokat, leszedik a címkéket.

A nyárbúcsúztató mûsorra közel két hétig készültek, és elõadás közben is látszott rajtuk, hogy örömmel csinálják. Egymásnak nap mint nap megmutathatják mit tanultak, de a családtagok és a – Polgármesteri Hivatalból, Gondozási Központból, az intézmény szomszédságából – meghívott vendégek csak ekkor láthatják az immár kész elõadást.