Megérkezett az elsõ két versenyzõ a világkupára

20090623.jpgJúnius 25-28. között rendezik meg a magyarországi Impulzív Dupla Ultratriatlon Világkupa Futamot. A verseny fõ helyszíne Bonyhád, ahova hétfõ éjszaka megérkezett az elsõ két versenyzõ: a francia Pascal Jolly, aki 2006-ban volt az ultratriatlon világkupa futamok összetett gyõztese, és a svéd Kari Martens, aki eddig 23 Ironman-t teljesített, és 2008-ban második lett a mexikói tízszeres ultratriatlon versenyen. Kari Martens egymaga képviseli Svédországot a magyar világkupán, mivel versenyzõtársa, Petri Hellberg lesérült a négy héttel ezelõtti Európa-bajnokságon. A svéd sportoló családjával érkezett Bonyhádra, és mindjárt az elsõ napon a sajtó rendelkezésére állt.

– A triatlon három sportágat foglal magában: úszást, kerékpározást, futást. Melyik sportot ûzte elsõként?

– Fiatal koromban futballoztam, kosárlabdáztam, röplabdáztam és a sífutást is kipróbáltam. Aztán 106 kilóra híztam, és egészségtelen életmódot éltem. Tizenegy évvel ezelõtt úgy gondoltam, egyfajta váltásra van szükség az életemben, ezért kezdtem el aktív sportolni, ultratriatlonozni. Máig 23 Ironman-t teljesítettem, legjobban Lensahn-ban, és a mexikói Deca Ironman-en szerepeltem, utóbbin második helyen végeztem. Hosszútávú terveim között szerepel eljutni a Hawai Ironman-re.

– Svédországban hányan ûzik ezt a sportágat?

– Hivatásszerûen hárman ûzzük az Ironman-t hazámban. Petri Hellberg is benevezett a bonyhádi versenyre, de négy hete sajnos lesérült. A harmadik ultratriatlonosunk pedig Stefan Zetterström. Mi hárman alakítottuk meg Svédországban az Ultratriatlon Klubot.

– Hogyan készült a bonyhádi versenyre?

– Négy hete részt vettem Neulengbachban az Európa-bajnokságon, utána egy hetet pihentem, és csak ezt követõen kezdtem el heti 3-4 napon aktívabban futni és kerékpározni, de inkább csak rövidebb távokon, ezzel próbáltam megõrizni a felkészültségemet. A kedvenc számom egyébként a kerékpározás. Azt is elárulom, hogy 11 éve tanultam csak meg úszni, egy darabig csak a mellúszás ment, de ma már, de ma már ezzel a versenyszámmal is jól elboldogulok.

– Mit vár a bonyhádi versenytõl?

– Terveim szerint kb. a 26. órában fogom befejezni a versenyt, reméli hogy az elsõ tíz befutó között leszek. Helyezésre nem merek tippelni, mert nem ismerem a magyar versenyzõtársak képességeit.

A magyarországi Dupla Ultratriatlon Világkupa Futam rajtja június 26-án, pénteken 10 órakor lesz Gunarasfürdõben, és a versenyzõknek legkésõbb másnap 22 óráig be kell érni a bonyhádi célba. Tizenkét ország 28 Vasemberét várják a világversenyre.