Tizenhárom ország Vasemberei érkeznek

20090618-2.jpgEgy hét múlva, június 25-28. között rendezik meg Bonyhádon és Dombóvár-Gunarasfürdõn az Impulzív Dupla Ultratriatlon Világkupa Futamot. A versenyre 13 ország (Ausztria, Brazília, Csehország, Franciaország, Kanada, Magyarország, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Svédország, Szlovénia, USA) 32 sportolója nevezett be, köztük két nõi ultratriatlonista is. Hat további versenyzõ is nevezett, akik sérülés vagy egyéb okok miatt lemondták indulási szándékukat. Ebbõl is látszik, hogy nagy az érdeklõdés a verseny iránt, melyet tavaly rendeztek meg elõször Bonyhádon, és mind a versenyzõk, mind a közönség körében nagy sikert aratott.

Az idei erõpróbán a 7,6 km úszásnak, a 360 km kerékpározásnak, és a 84,4 km futásnak nekivág több kiemelkedõ eredményekkel büszkélkedõ Vasember is. Az olasz Vincenzo Catalano kétszeres világrekorder, utoljára 2006-ban döntötte meg saját csúcsát azzal, hogy az adott évben 36 Ironman távot teljesített. Érkezik még a brazil Sergio Cordeiro, aki 2005-ben, és a francia Pascal Jolly, aki 2006-ban volt az ultratriatlon világkupa futamok összetett gyõztese. Itt lesz még Emmanuel Conraux, aki egykori francia légiósként rendre megnyeri a versenyeit, a szervezõk szerint õ és az olasz Fabrizio Botanica a legesélyesebb a gyõzelemre. Az idei versenyen is rajthoz áll a francia Guy Rossi, aki Bonyhádon szeretné megdönteni a 60 év felettiek világcsúcsát, amit a kanadai Gerry Fassett tart 27 óra 6 perccel. És a szervezõ Easy Star SE az idei évben magyar bajnokot is hirdet, ezért a címért 12-en „szállnak ringbe”.

A világkupa futamhoz kapcsolódóan június 27-én megrendezik a Bonyhádi Futógálát. A kieséses 10 km-es profi futamot követõen 5 különbözõ távot kínálnak a szervezõk, minden korosztály kipróbálhatja magát. Június 28-án pedig a világkupa részeként Pécsváradon rendezik meg az I. Nyílt Hegyifutó Országos Bajnokságot, melyen az amatõr futókat is várják egy 2 km-es próbával. A bonyhádi versenyközpontban színpadi mûsorok, gyermekprogramok, sportbemutatók, egészségfelmérõ szakemberek egyaránt várják az érdeklõdõket. Kiemelkedõ vendége a programnak a Magyar Szinkronúszó Válogatott, melynek tagjai június 26-án 14 órától tartanak bemutatót Gunarasfürdõben, a világkupa úszó számának helyszínén.

A világkupa bonyhádi kerékpáros útvonalát a Fáy lakótelepen 25 órára lezárják a forgalom elõl. A versenyzõk biztonságára 12 rendõr, 14 tûzoltó, 24 polgárõr, 4 nemzetõr, a százhalombattai speciális mentõk, valamint közel negyven motoros vigyáz. A magyarországi megmérettetés a Nemzetközi Ultratriatlon Szövetség, az IUTA idei hét világkupa futamának második állomása. A szervezõ Easy Star SE önkéntes segítõket is toborzott Bonyhádon, akiknek június 19-én, 18 órakor a bonyhádi mûvelõdési központban tartanak egy utolsó megbeszélést. A verseny rendezõi tavaly kitûnõre vizsgáztak, és ha idén is sikerül olyan magas színvonalon megrendezzék a futamot, akkor jövõre elnyerhetik a világbajnokság rendezési jogát.

A világkupa hivatalos honlapján minden egyéb részlet megtalálható: www.uih.hu