Zajvédelmi rendelet lép életbe július 1-jén

Bonyhád Város Önkormányzati Képviselõ-testülete legutóbbi ülésén elfogadta a helyi zajvédelmi szabályok megállapításáról szóló rendeletét. Erre elsõsorban azért került sor, mert a vendéglátó üzletek mûködése ellen sorozatos lakossági panaszok érkeztek a hivatalhoz. Már az elõzõ évben elkészítették a helyi zajvédelmi rendeletet, akkor azonban a grémium levette a témát a napirendrõl. Mivel azóta sem szûntek meg a bejelentések, ismételten napirendre tûzték a májusi ülésen, és a most elfogadott rendelet július 1-jétõl hatályba fog lépni.

Július 1-jét követõen a vendéglátó egységek kerthelyiségben, udvaron, teraszon egyáltalán nem tarthatnak 22 óra után zenés rendezvényt, csak zárt helyiségben, zárt ablakok mellett tehetik ezt meg, és olyan hangerõvel, ami nem zavarja a környék lakóinak nyugalmát. Közterületen sem lehet zenés esteket tartani 22 óra után, de természetesen lehetnek kivételek, például a hagyományos városi fesztiválok, melyeket viszont elõzetesen be kell jelenteni a polgármesternél.

A július 1-jén hatályba lépõ helyi rendelet olyan szigorítást is tartalmaz, hogy a zeneszolgáltatást nyújtó vendéglátó üzletek vezetõi zajkibocsátási határérték megállapítását kell kérjék a jegyzõtõl. Itt tulajdonképpen egy határozattal sor kerül ennek a mértéknek a megállapítására, amit utána rendszeresen ellenõrizni fognak zajszakértõ általi méréssel. Amennyiben nem tartják be a határozatban elõírtakat, úgy az üzlet nyitva tartásának korlátozása mellett szabálysértési eljárás is indítható ellenük.