VÁLTÓCIPõVEL LÉPÉSELõNYBEN

 Cipõipari termékek gyártása kezdõdik meg Bonyhádon !

 

A cipõipari termék tulajdonjogával rendelkezõ magyar Bar&Co Europe Kft. 10 millió eurót meghaladó értékû beruházást hajt végre a Tolna megyei Bonyhádon. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) egyedi kormánydöntés alapján nyújtott támogatást biztosít a fejlesztéshez, az errõl szóló szerzõdést ma írták alá a tárca székházában. A beruházással 864 új munkahely jön létre az ágazatban komoly hagyományokra visszatekintõ településen.

A korábban Bonyhádon mûködõ cipõipari vállalatok kereslethiányra hivatkozva a közelmúltban szüntették meg tevékenységüket. A magyar tulajdonú Bar&Co Europe Kft. az így kihasználatlanul maradt ingatlanokat, gyártóberendezéseket veszi át és fejleszti tovább. A 2012-ig tartó beruházási idõszakra tervezett 10 millió eurós ráfordítással a cipõgyár létesítményfelvásárlása mellett a cég alapvetõen új kapacitások kiépítésérõl döntött.

A fejlesztések alapja Baricz István Szellõzõ cipõ néven ismert találmánya, amely az elmúlt években számos külföldi elismerést érdemelt ki. A dél-koreai, francia, kínai, kuvaiti, orosz és német szakkiállításokon és vásárokon elnyert díjak sorából kiemelkedik a 2006-os genfi Salon International des Inventions aranyérme. Az úgynevezett „fullkomfort" és „airflow" technológiák alkalmazásával egyedi, a nemzetközi prémium piacon versenyelõnnyel rendelkezõ cipõipari termékek gyártása kezdõdik meg Bonyhádon. A gazdasági minisztérium a honi innováció segítésén túl azért is támogatásra érdemesnek találta a beruházást, mert az 864 gyakorlott szakembernek kínál munkalehetõséget.

Az alapvetõen nyugat-európai és fejlett arab piacokra szánt, de a késõbbiekben Magyarországon is kapható felsõkategóriás cipõk gyártása hamarosan megkezdõdhet.

(euroastra.hu)