Kiállítás a bonyhádi zsidóság emlékére

20090416-1.jpgHolokauszt emlékkiállítás nyílt a bonyhádi mûvelõdési központban. A Soha Többé Soá! Alapítványt tavaly hozták létre a városban, az itt élt zsidóságra emlékezve. Az „Auschwitz Album – Rólunk, nekünk, nélkülük…” címû tárlatot a Holokauszt Emlékközpont munkatársaival közösen rendezték meg a bonyhádi alapítvány tagjai.

20090416-2.jpgA megnyitón Potápi Árpád János, Bonyhád polgármestere hangsúlyozta, hogy a városban mindig is toleránsak voltak egymással a különbözõ nemzetiségek. Pécsi Tibor történész és Matos Kálmán, a Soha Többé Soá! Alapítvány elnöke is szólt a szépszámú emlékezõhöz, illetve tizenéves diákok adtak torokszorító mûsort.

20090416-3.jpg– Volt olyan idõszak, amikor Bonyhád lakosságának egyharmada zsidó származásúnak vallotta magát – kezdi a megemlékezést Matos Kálmán. – A nagy veszteség a 2. világháború, a holokauszt során érte az itteni zsidó lakosságot. Az 1941-es népszámlálás adatai szerint 1159 zsidó lakosa volt Bonyhádnak, ezt szinte teljes egészében vagy deportálták, vagy még ezt megelõzõen munkaszolgálatra vitték a férfiakat. Mára a zsidó lakosság szinte teljesen megszûnt létezni városunkban. Rájuk szeretnénk emlékezni, és emlékeztetni. Fontosnak tartjuk, hogy ma, amikor újra felütötte fejét Magyarországon az antiszemitizmus, megismertessük a dokumentált tényeket a magyar emberekkel, fõleg a bonyhádiakkal, akik között mi is élünk. Akkor is lenézéssel, bûnbakkereséssel kezdõdött minden, és a zsidó emberek lettek a céltáblák. Semmi nem indokolhatja, hogy bárki is – csupán a származása miatt – megkülönböztetést szenvedjen.

– Milyen feladatokat tûzött maga elé a Soha Többé Soá! Alapítvány?

– Tavaly õsszel Blau László holokauszt túlélõ kötetének lefordításával és kiadásával kezdtük meg nyilvános tevékenységünket. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Bonyhád egy elpusztított zsidó közösség címû kötet bemutatójára eljött a 89 éves szerzõ is New Yorkból a családtagjaival. Második nagy rendezvényünk a most nyílt kiállítás, és idei terveink között szerepel még egy holokauszt emlékmû felállítása Bonyhádon. Ezzel szeretnénk méltó emléket állítani az itt élt és elhurcolt zsidóságnak.

A holokauszt 65. évfordulójára összeállított tárlat április 30-ig látható Bonyhádon, majd Szekszárdon és Bátaszéken is bemutatásra kerül.