Ismét „arattak” a moderntáncosok

tanc0406.jpgHétvégén két versenyen is részt vettek a Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény moderntáncosai. Szombaton a Táncpedagógusok Országos Szövetségének felsõs korosztálynak kiírt tudáspróbájára utaztak Gödöllõre. A nagyon erõs mezõnyben a bonyhádi fiatalok szépen helytálltak, az Ananka kertje címû koreográfiával 3. helyezést szereztek. Egyébként három koreográfiával indultak, mindhárom nagyon pozitív értékelést kapott a szakmai zsûritõl. Vasárnap az I. Esély a mûvészetre táncfesztiválon szerepeltek a BONI moderntáncosai Pécsett.

– Ez a verseny színvonalát tekintve olyan volt, mint egy országos megmérettetés – mondja Szarvas Szilvia táncpedagógus. – Az egyik zsûritag, Szigeti Oktávia (aki Magyarországon szinte az elsõ moderntáncpedagógus volt, még Franciaországban szerezte a diplomáját) szerint az egyik csoportunk, az alapfok 3. osztályosok az egész aznapi fesztivál legfelkészültebb, legképzettebb csoportja voltak, és a legjobb volt a koreográfiájuk. A Morcok az arborétumban címû szám egyrészt nagyon jól sikerült most a gyerekeknek, másrészt mind dramatikailag, mind pedagógiailag, mind pedig technikailag nagyon dicsérték, és a fesztivál legnagyobb pontszámát elérve lett elsõ helyezett. Ugyancsak elsõ helyezést ért el az alapfok 3. osztály a Kék etûddel, illetve Nier Janka szólótáncban gyõzedelmeskedett. Egy második helyezést is elhoztunk a gyermekeknél: az alapfok második osztályosoknak a Fehér liliomszál esztétikus testképzés etûdje is nagyon jó értékelést kapott. A serdülõ korosztályban elsõ helyezettek lettek Ananka kertjével ugyanazok a gyerekek, akik elõzõ nap az országos táncfesztiválon is gyönyörûen szerepeltek, illetve második helyezettek lettek az Arctalanul címû koreográfiával. A felnõttek két harmadik hellyel gazdagodtak, Morcona serege és Kirje címû koreográfiájukkal. Nekik nehéz dolguk volt, hiszen profi mezõnyben kellett kiálljanak, a mezõny életkori átlaga jócskán 20 év felett volt, és bizony táncot tanítók is megmérették magukat. A mi táncosaink 15-18 év közöttiek voltak, mindezek mellett nagyon szép a két harmadik helyezésük.

– Egy versenyre felkészülni, illetve egy koreográfiát betanulni gondolom nem rövid idõ. Most hogy hétrõl hétre versenyeken vesztek részt, közben tudtok-e már új koreográfiákkal készülni?

– Ez valóban nehéz dolog. Próbálunk mindkét területen helytállni, most is készül új számunk. Eredetileg erre a felnõtt versenyre én már több új számot neveztem, amit egy héttel a verseny elõtt módosítottam, mert úgy éreztem még nem elég színpadérettek ezek a produkciók, pont a hétvégi versenyekre való készülés miatt. Folyamatosan szinten kell tartani a régi koreográfiákat, és mellette készíteni az újakat is. Szerencsésebb versenyre úgy elvinni egy koreográfiát, ha az már a hazai közönség elõtt megmérettetett, a gyerekek már túlvannak az elsõ izgalmon, és egy picikét összeszoktak.