Németek a Kárpát-medencében

nemetekkonferencia.jpgTavaly rendezett elsõ alkalommal konferenciát a Bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium, a Bonyhádi Evangélikus Gyûjtemény, és a Bonyhádi Öregdiák Szövetség vezetõsége. Akkor a Forberger konferencia keretében a középiskola híres tanárára emlékeztek, és a nyelvészettel foglalkoztak. Az elõadások anyagából összeállították a Bonyhádi Evangélikus Füzetek 1. kötetét. Idén április elsõ hétvégéjén Németek a Kárpát-medencében címmel rendeztek konferenciát a bonyhádi gimnáziumban.

Az ünnepélyes megnyitón Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Kerületének püspöke, Pröhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelõje, és Józan-Jilling Mihály, az Országos Német Kisebbségi Önkormányzat alelnöke is köszöntötte a megjelenteket. A három nap folyamán 28 elõadást hallgathattak meg az érdeklõdõk. A szakemberek határainkon túlról is érkeztek: Németországból, Ausztriából, Erdélybõl, Felvidékrõl, és a Vajdaságból. A 25 perces elõadások feltérképezték a németség múltját és jelenét, levéltári adatokkal alátámasztva a mondanivalót.

A konferencia fõszervezõje, a Bonyhádi Evangélikus Gyûjtemény vezetõje, Nagy István a hétvégi együttlétet értékelte a legtöbbre. Hogy a résztvevõk olyan elõadókkal találkozhattak és vitathatták meg gondolataikat, akiknek a neve ismerõsen cseng a németség, a helytörténet szakterületén. A konferencia anyagából ismét összeállítanak egy kötetet, melynek a bemutatója május 23-án lesz, a Bonyhádi Öregdiák Szövetség közgyûlésén. A fõszervezõtõl azt is megtudtuk, hogy a sorozatnak lesz folytatása, hiszen mindenképpen szeretnének konferenciát szervezni a zsidóknak, a cigányoknak, a székelyeknek, és a völgységi magyaroknak is.