Segít a munkaügyi központ

A Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ értékelte eddigi feladatteljesítését a társadalmi megújulás operatív program (TÁMOP) keretében. A 2008-ban elnyert támogatásból a munkaerõpiacon hátrányos helyzetben lévõ munkaerõ foglalkoztatását tûzték ki célul. Bonyhád is részt vesz a projektben, melynek két vonulata van.

– Az egyik a képzési vonal, a másik egy támogatás annak érdekében, hogy a célcsoportokban szereplõ személyek el tudjanak helyezkedni az elsõdleges munkaerõpiacon – tájékoztat Budai Zoltán, a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ bonyhádi kirendeltség-vezetõje. – A támogatási formákban öt célcsoportot határoztunk meg még 2008 elején. Egyik az alacsony iskolázottságúak, a második a pályakezdõk akiknek még nincs munkagyakorlatuk, a harmadik az 50 év felettiek, a negyedik a GYED-rõl és GYES-rõl visszatérõk, az ötödikbe tettük be a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetett embereket.

Tolna megyében eddig közel 650 fõt vontunk be a TÁMOP-os rendszerbe, Bonyhádon kb. 90 fõrõl beszélhetünk. Eddig 86 csoportos képzést indítottunk el, Bonyhádról a mai napig 55 fõ került ide bevonásra, összegében 55 milliós képzési keretet használt fel a bonyhádi kirendeltség a képzések lebonyolítására. Egy hete indult például egy gyümölcstermesztõ képzésünk a lengyeli szakiskolában, ez is TÁMOP-os támogatásból.

A támogatott foglalkozások keretében Bonyhádon és környékén 50 fõt tudtunk elhelyezni közel 30 millió Ft támogatással. Ebbõl a bérköltségeknek általában 80 %-át álltuk a foglalkoztatott személy esetében. A TÁMOP-os program év végéig tart, jelenleg is szervez képzéseket a munkaügyi központ. Ezenkívül – alacsony számban, de – még arra is van lehetõség, hogy támogatott foglalkozásba bevonjunk az embereket.