Csökkentsük a rákbetegség rizikófaktorait!

Február 4. a Rákellenes világnap, melyrõl 2000. óta emlékezünk meg. Akkor került elfogadásra Franciaország fõvárosában az úgynevezett Párizsi Charta. Ennek keretében a résztvevõ országok elkötelezték magukat, hogy a rákbetegséggel kapcsolatos tévhiteket megpróbálják eloszlatni. 2008-ban erre a chartára épült egy rák deklaráció, melyben megfogalmazták azokat a teendõket, melyek szükségesek a világszerte óriási betegségszám csökkentéséhez. Laufer Évával, az ÁNTSZ Szekszárdi Bonyhádi Paksi Kistérségi Intézetének egészségfejlesztõjével beszélgettünk, aki hamarosan két elõadást is tart a témában.

– Magyarországon évente 32 ezer ember hal meg rákban, jelenleg is 60 ezer rákbeteget kezelnek, és kb. 160 ezren vannak azok, akik ugyan már túlestek a kezeléseken, de még nem tekinthetõk gyógyultnak. A férfiak körében a daganatos betegségek sorrendjében a halálozási okok között elsõ a tüdõrák, második a vastag- és végbélrák, harmadik az ajak- és szájüregi rák (ezt valószínûleg a dohányzás és az alkoholfogyasztás okozza), negyedik a prosztatarák, ötödik a gyomorrák. A nõknél az emlõrák a vezetõ haláloki szerep, de a vastag- és végbélrák, valamint a tüdõrák is nagyon elõtérbe került. A hölgyeknél a nyirok- és vérképzõrendszer daganatai valamivel gyakoribbak, mint a férfiaknál, illetve a gyomorrák a nõknél is az ötödik helyen áll a daganatos halálozási rangsorban.

Tudni kell, hogy a daganatok biztos kivédésére nincs mód, de a kockázati tényezõk csökkentésével nagyon sokat tehetünk a betegség kialakulása ellen. A rizikófaktorok elsõsorban a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás. Talán sokan nem tudják, hogy az elhízás és a daganatos betegségek kialakulása között nagyon szoros az összefüggés. Illetve harcolni kell azon fertõzõ betegségek ellen, amelyek kapcsolatban vannak daganatos megbetegedésekkel, így a HPV, ami a méhnyak rákot okozza, illetve a hepatitis B vírus, ami a májrákok egyik gyakori forrása.

A Rákellenes világnaphoz kapcsolódóan két elõadásra invitálom az érdeklõdõket. Február 4-án, szerdán 16 órakor a bonyhádi mûvelõdési központban, február 18-án 14 órakor pedig a szekszárdi Babits mûvelõdési házban beszélünk a rák típusairól, illetve a rizikófaktorok csökkentésének módjáról.