Folyamatosan bõvül az evangélikus gyûjtemény

A Bonyhádi Evangélikus Gyûjtemény 2008. szeptember 27-én új épületbe költözhetett, a Bajcsy-Zsilinszky utcában. Ahogy a gyûjtemény gondozója, Nagy István fogalmaz: jó évet zártak, hiszen új tárlattal is gazdagodtak, az iskolatörténeti kiállítás mellett megnyílt a régi könyveket tartalmazó bibliotéka. Ezenkívül egy rendezvénysorozatot is elindítottak õsszel.

20090107-3_begy.jpg– Megszerveztük a Bonyhádi Evangélikus Gyûjtemény Baráti Körét, és minden hónapban tartunk egy elõadást a gimnázium diákjainak, illetve az érdeklõdõ lakosságnak. Eddig két elõadásunk volt, az elsõt Karl Jánosné Csepregi Erzsébet sárszentlõrinci lelkésznõ tartotta Sántha Károly lelkész-költõrõl, illetve áttekintettük Sárszentlõrinc és Bonyhád kapcsolatait is. A második összejövetelt én tartottam decemberben, dramatikus népszokásaink címmel a betlehemezésrõl. Január 30-ra Berkesi Sándor egyházzenei igazgatót hívtuk meg Debrecenbõl, aki az egyházzene történetérõl fog beszélni.

A 2009-es évben más programot is hirdetünk: április 2-5. között 20090107-1_begy.jpgmegrendezzük a Németek a Kárpát-medencében címû konferenciát, 26 elõadóval. Az elsõ napon kitekintést adunk a Kárpát-medencére, a Vajdaságból, Erdélybõl, Felvidékrõl, Ausztriából hívtunk szakembereket, magyar és német nyelven egyaránt lesznek elõadások. A második napon megnézzük, hogy milyen ma a németség helyzete Tolna megyében. A zárónapon pedig a Szita hagyatékot nyitjuk meg.

20090107-2_begy.jpgA BEGY történetében megindult egy adakozás, felhívásunkra – fõleg öregdiákok – szívesen hoznak be hozzánk, és itt letétbe helyeznek olyan régi könyveket, amelyek valamilyen formában kötõdnek az evangélikussághoz. Így kerül a birtokunkba annak a pécsi akadémikus Szita Lászlónak a hagyatéka is, aki bonyhádi gimnazista öregdiák volt. Özvegye itt szeretné elhelyezni gyûjteményünkben a több mint ezer kötetbõl álló könyvtárát.