Szenvedélybetegek közösségi ellátása a Völgységben

A Kallódó Ifjúságot Mentõ Misszió Támogató Alapítvány (KIMMTA) munkatársai 2007. õszén úgy döntöttek, hogy felvállalják a bonyhádi szenvedélybetegek közösségi ellátását. A szakemberek a zsibriki rehabilitációs intézetben szereztek tapasztalatokat a drog- és alkoholbetegek terápiájában. Az elmúlt közel másfél évben azonban sok nehézséggel kellett szembenézzenek a KIMMTA munkatársai.

– 2008. január 15-én kaptuk meg a mûködési engedélyt a szenvedélybetegek közösségi ellátásra, de mivel ez nem az évkezdet elõtt volt, ezért nem kaptunk normatív támogatást egész évben – kezdi beszámolóját Szabó Judit, a KIMMTA képviselõje. – Így mindössze egy féléves pályázati támogatás segítette a mûködésünket, ezért nem is tudott igazán beindulni az ellátás. Felvettük a kapcsolatot a bonyhádi segítõ- és egészségügyi szervezetekkel, de itt is nagyon vegyes tapasztalatokat gyûjtöttünk. Elméletben, bizonyos távolságról mindenki támogatta a kezdeményezésünket: a háziorvosok, a védõnõk, az önkormányzat. Viszont a gyakorlatban azt láttuk, hogy nem igazán számolnak ezzel az ellátási formával. Nem tehettük ki a szóróanyagainkat, nem ajánlottak bennünket a terápiára szorulóknak. Egészségügyi vonalon elkeserítõ tapasztalatokat szereztük, még az együttmûködési megállapodást sem voltak hajlandóak aláírni velünk.

Most ott tartunk, hogy az állam kivonul a közösségi ellátás területérõl. Pályázatot kellett benyújtani ahhoz, hogy megkaphassuk a mûködési támogatást három évre. A pályázatunk azonban nem nyert. Most úgy állunk, hogy 2009. január 1-tõl semmilyen finanszírozás nincs a munkánkra. Azt az ígéretet kaptuk, hogy ki fogják írni még egyszer a pályázatot, mert nagyon sokan nem kapták meg a támogatást, amire az ellátatlan területeken nagy szükség lenne. Márpedig Bonyhád ellátatlan területnek minõsül, hiába van Szekszárdon és Pécsett ellátás. A pályázat kiírását februárra ígérik, aztán még jön az elbírálás… A szenvedélybetegek közösségi ellátásával foglalkozó kollegánknak fel kellett mondjak, most gyes mellett nulla pénzért átveszem azt a kevés embert tõle, akikkel eddig foglalkozott.

Nagyon gondolkodunk azon, hogy érdemes-e ilyen gyér érdeklõdés mellett ezt tovább folytatni. Én nagyon szerettem volna, ha Bonyhádnak van egy ilyen ellátása. Azt gondolom, hogy a drogok vonatkozásában lett volna akár ifjúsági közösségteremtõ célja is a tevékenységünknek. õsszel az ellátási területünk kiterjedt Bonyhádon kívül a kistérségére is, ami a Völgység 21 települését jelenti. Amíg tudjuk, végezzük az ellátást, drog- és alkoholbetegek egyaránt fordulhatnak hozzánk. A közösségi ellátást szolgáló irodánk a Völgységi Üzletházban van, a Spar fölött.