A Seven Club Singers hetedik tagja a gitár

Tizenegy éve alakult meg a bonyhádi Seven Club Singers énekegyüttes. A jelenleg hattagú csapat december 28-án adott nagysikerû koncertet a helyi mûvelõdési központban. A mûsorban néger spirituálékat, gospeleket és Beatles-dalokat egyaránt hallhatott a közönség. Az esten meghívott vendégként fellépett a Bonyszax Szaxofonkvartett is.

Hortobágyi Jánost, az énekegyüttes vezetõjét arról kérdeztük, mire emlékszik a legszívesebben az elmúlt 11 évbõl.

– A sok-sok dalra, és a fellépéseinkre templomokban, esküvõkön, kiállítás megnyitókon, a mûvelõdési ház programjain. Nagy öröm számunkra, hogy a közönség mindig hálásan fogadta a mûsorainkat, még az eleinte hamis hangokat is elviselték. Sajnálom, hogy néhányan kiszálltak a csapatból, de ez többnyire a fizikai távolság, az elköltözések miatt történt. A mostani koncertünkön azonban õk is itt voltak: Pém László, Eppel Gyõzõ, Pintér Gábor. Többet érnénk, ha nem hatan, hanem kilencen lennénk, velük együtt. A nevünkben lévõ hetes számra utaló kérdésekre azt szoktuk mondani, hogy ugyan hatan énekelünk – Szabó Tibor, Illés László, Ferencz Zsolt, Ménesi Gergely, Énekes Béla, és jómagam -, de a hetedik társunk a színpadon a gitár.

– A csapat tagjai nem képzett énekesek. Hogy történik egy-egy dal elsajátítása?

20081230-1_sevenclub.jpg– Rengeteg dalt hallgatok, megnézem a kottájukat, és hosszú gyötrõdés után kiválasztok egyet-egyet. Mindegyikünknek van dalszerkesztõ- és lejátszó szoftvere, ebbe beírom a szólamokat, és így zenei segítséggel tanuljuk meg, többször elõ is éneklem a dalokat. Egy nóta beéréséhez, színpadra állításához 3-4 hónapra van szükségünk.

– Mennyire változik a repertoár?

– Nagyon sok dal van, amelyeket már nem is éneklünk. Olyan is akadt, melyet csak egy konkrét alkalomra tanultunk meg és többször elõ sem adtuk. A repertoárunk folyamatosan bõvül, újabban megpróbálunk olyan dalokat is megtanulni, amelyek ismertek, pl. Beatles-számokat. Természetesen maradnak a néger spirituálék meg a gospelek, de mindenképpen szeretnénk populáris dallamokat is énekelni, hogy kicsit változatosabbak legyünk.

– Gondolom évrõl évre több fellépésnek tesznek eleget.

20081230-2_sevenclub.jpg20081230-3_sevenclub.jpg– Igyekszünk minden megkeresésre igent mondani. Az elmúlt egy évben sok fellépésünk volt: három esküvõn énekeltünk, vendégszerepeltünk Németországban, felléptünk Pünkösdkor, Karácsonykor, két kiállításmegnyitón Szekszárdon, és a pécsi Bazilikában is. 2009-ben már biztos, hogy januárban énekelünk egy pécsi esküvõi ruhabemutatón, májusban pedig utazunk Németországba. A fellépések és ezáltal a pozitív visszajelzések tartják a bandában a lelket.

A Seven Club Singers december 28-i bonyhádi koncertjének fotói itt láthatók:

http://picasaweb.google.com/mareka67/Sevenclub?authkey=ag3WjUtI9GM&feat=directlink