A Zengõ csúcsáról

A Bonyhádról jól látható mecseki csúcs, a Zengõ szimbólummá vált az utóbbi hetekben. Az ide tervezett katonai lokátor állomás elleni tiltakozás tette ismerté a Mecsek legmagasabb – 682 méteres – ormát. Február második hétvégéjén százak vették a fáradságot és siettek fel a hegy tetején álló kilátóhoz, hogy jelenlétükkel is véleményt nyilvánítsanak a tervezett katonai létesítmény ellen. Tavaly kezdõdött a látványos tiltakozás a hosszúhetényi „Civilek a Zengõért” szervezet kezdeményezésére. Mára közel hetven civil szervezet csatlakozott hozzájuk. A tavalyi akcióhoz hasonlóan e szervezeteknek eddig sikerült megakadályoznia az építkezések megkezdését. A Nyugat-Európában radikális fellépésérõl már ismert Greenpeace magyarországi csoportja segíti a hegyen most is õrködõ magyar zöldeket és a helyi civileket.

Február 12-én a pécsváradi mûvelõdési központban könyvbemutatóval és elõadással emlékeztek meg a Zengõre tervezett katonai radar állomás megépítése elleni tiltakozás és engedetlenségi akció egy éves évfordulójáról. A rendezvény késõbb a Zengõn folytatódott, ahol a parlament környezetvédelmi bizottságának vezetõ szocialista és fideszes tagja is szólt a kilátó mellett összegyûlt emberekhez. Másnap Pécsváradról és Hosszúheténybõl induló emléktúra keretében újra a csúcson demonstráltak több százan a tervezett katonai objektum ellen. Február 15-én este a tiltakozók aktivista csoportjai leköltöztek a Zengõrõl, bízva abban, hogy a már lejárt hatósági engedélyek miatt nem kezdõdik el az építkezés. Folyamatos figyelõ õrszolgálatot azonban továbbra is szerveznek.

Mit is lehet látni a csúcsról? A kilátó messzirõl észrevehetõ, gyakorlatlan szemeknek legalábbis a tetején lobogó magyar és uniós zászlóról. Annak, aki felmászik a mindig nyitva lévõ kilátó vaslétráin a torony tetejére, csodálatos panorámában lesz része. Tiszta idõben, amely ilyenkor gyakori, Bonyhádig látni. Közelinek tûnik a csúcsról Pécs, Komló és a Villányi-hegység is. Az elsõ kilátót a csúcson 1895-ben építtette a Mecsek Egyesület Terstyánszky László közalapítványi fõerdész támogatásával. A mostani torony 1978-ban épült, geodéziai mérõtoronynak. 1985-ben a tetején vasterasz épült a kirándulók örömére. A kilátó közelében kora középkori vármaradvány található.

Májusban a hegyoldalon és a közeli völgyekben nyíló bánáti bazsarózsa csábítja a túrázókat a hegyhez. Sokszor az újra megtelepedett hollók érdekes hangját is lehet hallani a környéken. A turistaútjelzéseken kényelmes tempóval két óra alatt fel lehet érni a csúcsra. Pécsváradról, Hosszúheténybõl és Püspökszentlászlóról indulnak turistautak. A túrák közepes nehézségûek, jelentõsebb szintemelkedéssel. A túrák elõtt és alatt érdemes a Mecsek turistatérképet tanulmányozni. Bonyhádról sûrûn járnak autóbuszjáratok Pécsváradra, de Hosszúhetényt is könnyû megközelíteni. Jó túrázást!

Nyomtatásban megjelent: HON-LAP.Bonyhád 2005. február 25.