Megkezdõdött a kórházfejlesztés

Sajtótájékoztatót tartottak Bonyhádon az aktív kórházi ellátásokat kiváltó járóbeteg szolgáltatások, valamint a Városi Kórház- és Rendelõintézet szakmai-, infrastrukturális fejlesztésérõl. A december 22-i tájékoztatón Potápi Árpád János, Bonyhád Város polgármestere, Dr. Winkler László igazgató-fõorvos, és Lázár Szabolcs projektmenedzser fogadta a sajtó munkatársait.

Lázár Szabolcs projektmenedzsertõl megtudtuk, hogy hivatalosan már meg is kezdték a fejlesztési munkálatokat, melyre TIOP pályázat keretében nyert támogatást az önkormányzat: korhaz1223.jpg

– A pályázaton közel 778 millió Ft-os támogatást nyert a bonyhádi projekt. Ehhez az önkormányzat 86 millió Ft önrészt tesz hozzá, így a teljes megvalósításra 864 millió Ft áll rendelkezésre. Ha tovább bontjuk a tételeket: eszközbeszerzésre 264 millió, épületfelújításra és -bõvítésre 468 millió, egyéb – a megvalósítást érintõ – szolgáltatásra 132 millió Ft fordítható. A fejlesztés eredményeképpen 1458 négyzetméter kerül ráépítésre a rendelõintézetnél, 1454 négyzetméter kerül felújításra, és a felszabaduló 1598 négyzetméteren zöld környezet kialakítása történik. A pályázat kezdetének idõpontja 2008. augusztus 25., a tervezett projekt vége 2010. augusztus 12-re tehetõ. Október közepén kezdõdött el a tényleges megvalósítás a megfelelõ ütemezésben, addig a hozzá kapcsolódó bizottságok felállítása történt.

Dr. Winkler László, a bonyhádi kórház orvos-igazgatója úgy fogalmazott, hogy az épület átalakítás egy rendkívül komplex probléma.

– Itt egy kórházról van szó, melynek sajnos rendkívül szûkre szabott a telephelye, szabad épületei és szabad ágyai nincsenek. Ezt úgy kell átalakítani és mûködtetni, hogy közben ebbõl a betegek a lehetõ legkevesebbet vegyenek észre. Úgy gondolom, technikailag az egész projektnek ez a legbonyolultabb része. Ennek a rendkívül bonyolult feladatnak a megoldása a kórházvezetésre marad, és nagyon sok pénzbe fog kerülni, ezt próbáljuk tudatosítani az illetékesekben is, hogy erre fel kell készülni. Hiszen a kórházak finanszírozási helyzetét tekintve a bevételek kizárólag a betegellátásból vannak. Ha ezekben bármiféle kiesés keletkezik, akkor ezt sehonnan nem tudjuk pótolni.

– A fejlesztések munkaerõ felvételt vonzanak-e maguk után?

– Nem, ez semmiféleképpen sem fog munkaerõ növekedéssel járni, hiszen a kórházak mai finanszírozása a végletekig kiélezett. Gyakorlatilag a 2009. év semmiben sem hoz javulást, sõt több területen is visszalépést jelent, hiszen például az infláció várható hatásait senki nem kompenzálja a kórházaknak. Tehát felelõtlenség lenne munkaerõ növekedésrõl beszélni, sõt úgy gondolom, hogy munkaerõ csökkenés várható. Persze hosszú távon, ami nem elbocsátásokat jelent, hanem a természetes lemorzsolódást, nyugdíjba vonulásokat. Az épületráépítésnek köszönhetõen 40 ágyas ápolási osztály kerül kialakításra, illetve a bõrgyógyászat, és a kórházi irodák is beköltöznek a rendelõintézet épületébe.