A diákok fotóiból elkészül Bonyhád öröm-bánat térképe

A Laurus Alapítvány 2008. évi pályázatára Bonyhádon készült fotókat vártak a diákoktól, a város öröm-bánat térképének elkészítéséhez. Az általános- és középiskolásoktól érkezõ pályamûvek bemutatják, mely épített és természeti területeket tartanak a fiatalok gondozottnak, szépnek, illetve elhanyagoltnak.

A pályázat eredményhirdetése december 20-án volt a Széchenyi iskolában, a legjobb pályamunkákat környezetbarát termékekkel jutalmazták. Elsõ helyezett lett Stefán Andrea, a PTE Deák Ferenc Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11.b osztályos tanulója, aki egy palackzsugorító készüléket, valamint a szeletív hulladékgyûjtésrõl szóló CD-t vehetett át. Két második helyezést osztott ki a zsûri: Gyõrfi Mónika, a Bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium 8.a osztályos tanulója egy palackzsugorítót, Holló Noémi, a BONI Széchenyi Tagintézmény 7.i osztályos diákja szintén palackzsugorítót vehetett át díjként. A dobogó harmadik fokára Holló Teodóra állhatott fel, a BONI Széchenyi Tagintézmény 5.h osztályos tanulója, aki szintén egy kerti napelemes lámpa-szettel lett gazdagabb. A Laurus Alapítvány munkatársai a fotókból montázst készítenek, melyet eljuttatnak Bonyhád Város Önkormányzatának Közrend- és Környezetvédelmi Bizottságához. 

Stefán Andrea pályamunkája:

3 pozitív épületi/természeti példám:

Az Ermel-Vojnits kápolna a Kálvária-dombon

A kápolnát 1905-ben építették késõbarokk stílusban, de ma már eklektikus stílusban láthatjuk. A mauzóleum Vojnits Erzsébet végrendelkezése alapján épült. A kápolna csúcsát már messzirõl észrevehetjük, ha Pécs felõl közelítjük meg a várost, de az egész mauzóleumot csak akkor csodálhatjuk meg, ha a Szovjet hõsi emlékmû és a Stációk mellett felsétálunk a domb tetejéig. Szerintem mindenképpen megéri megtenni ezt a sétát az emelkedõ ellenére, hiszen rögtön két kápolnát nézhetünk meg. Az én választásom azért esett a mauzóleumra, mert a tetõ zöldes színe, az ablakok, oszlopok és ajtó díszítése és a csúcsíves minták nagyon különlegesek és egyedülállóak. Mielõtt nekivágtam volna a bonyhádi fényképezõs sétámnak, több épület történetének, sajátságainak is utánanéztem, de ez volt az, ami leginkább megtetszett, nem csak külsõben, hanem eszmei értékében is. Ennek ellenére mégis csalódtam egy kicsit, mert a kápolna pusztulóban, a vakolat elszínezõdött és hullik. Én úgy gondolom nem szabad hagynunk, hogy egy ilyen gyönyörû régi épület elpusztuljon.

A városközpont sötétedéskor, a Városháza elõl fényképezve templom.jpg

Eddig úgy gondoltam, hogy túl sablonos lenne, ha lefényképezném a templomot, de jobban belegondolva a városközpontban nem csak a templom említhetõ meg, mint pozitív példa, hanem például az I. Világháborús emlékmû, a Szûz Mária-szobor vagy a Posta, ami az 1900-as években még Lengyel szállóként mûködött. A barokk stílusú templomot Winkler Mihály építette a földesurak segítségével, a felavatására 1782-ben került sor. Ennek emlékére az elõtérben elhelyeztek egy táblát a plébánosról, aki sok éven keresztül látta el térítõi feladatát Bonyhádon. A Bajtársak szoborral az I. világháború hõseinek állítottak emléket.

szecska-t.jpgA Szecska-tó

A tó nyugalmával és szépségével vált a horgászok és kirándulók közkedvelt helyévé. Aki pedig nem horgászik vagy túrázik, az is fölfigyelhetett a Szecska-tóra a közelmúltban, hiszen ismét régészeti feltárások zajlottak, amiket tavasszal folytatni fognak. A leletek egyedülállóak, akár a sírokra, edényekre vagy a madár alakú kerámiacsörgõre gondolunk.

Negatív példáim: neolg_zsinagga.jpg

A neológ zsinagóga (Mártírok tere-Piactér)

Számomra ez a probléma az egyik legnagyobb. Szeretném fölhívni a figyelmet erre a zsinagógára, ami 1795-ben épült és mára már rommá vált. A falak omladoznak, vakolata lehullott, az ablakok még rosszabb állapotban vannak, hiszen a szépen kidolgozott fémkeretekbõl kiverték az üveget, a faajtó pedig szinte darabokban van. A tetõt ugyan felújították 2002-ben, de az állapota folyamatosan romlik.

kishord_boroz.jpgKishordó borozó (Vásártér)

Aki Majos felõl érkezik Bonyhádra, rögtön megpillanthatja azt, hogy a Kishordó borozó feletti tekepályánál halomban állnak az üres mûanyagüvegek, szemeteszsákok, papírdobozok. A borozó melletti részen sem jobb a helyzet, itt nejlonzsákok és üres üvegek vannak szétdobálva. Maga az épület is romos. A terület kihasználatlan és elhanyagolt.

Tábori levelezõlap (Rákóczi Ferenc utca) tbori_levelezlap.jpg

A szobrot és a harangot is Bertalan Sándor készítette 1992-ben. Az emlékmû méltó emléket állít a II. világháború áldozatainak, azonban az összképet erõteljesen rontja, hogy az elszáradt virágok és mûanyagüvegek a levelezõlap elõtt hevernek. A terület olyan látszatot kelt, mintha senki sem törõdne vele, mintha nem lenne gondozója.

Gyõrfi Mónika pályamunkája:

fy_ltp._jtsztr.jpgPozitív példák:

Fáy ltp. játszótér: Ez a játszótér nekem azért tetszik, mert hangulatos, jó hogy odakerültek a padok. Kicsit huzatos, ezért tujasort tudnék elképzelni szélvédõnek. gimnzium_b_plete.jpg

Gimnázium B épülete: Ezt az épületet szeptemberben gyönyörûen megcsinálták, és szép példája annak, hogy hogyan lehet egy elhanyagolt épületet ilyen széppé varázsolni.

Szecska: Nekem ennek a városrésznek minden része tetszik, fõleg az újonnan elkészült részek. Ez a kép csak egy példa a sok gyönyörû házsor közül. (Veres Péter utca)

perczel_utca.jpgNegatív példák:

Perczel utca: Ez az utca Bonyhád fõutcája, de az árok nagyon csúnya ott az út mellett, és rendes padkája sincsen. Szerintem ha csinálnának neki padkát, és lefednék az árkot, a lefedett részen kerékpáros út lehetne, ennek nagyon örülnének a kerékpárral közlekedõk. És Bonyhádnak szép fõutcája lenne.

Piactérrel szemben: Itt a piactérrel szembeni terecske mellett gyönyörûen felújított üzletsor van, és nincs neki rendes parkolója sem. A képen látható részen az a reklámtábla is nagyon rosszul mutat és azt az épületet is ideje lenne felújítani. Szerintem itt egy parkolót lehetne kialakítani, vagy üzleteket lehetne építeni.

Vörösmarty tér: Ez az épület itt a téren különlegesen csúnya, elhanyagolt. Nincsen tulajdonosa? A szép környezetbe nem illik bele ilyen elhanyagolt állapotban. Felújítva szépen mutatna a téren.

Holló Noémi pályamunkája:

Ami tetszik a városunkban: melissa_gygyszertr.jpg

Minden gyerek nagyon sok idõt tölt az iskolában, majdnem annyit, mint otthon. Ezért nagyon fontos, hogy az iskolák környéke szép és rendezett legyen. Mi, gyerekek, nagyon örülünk neki, hogy a Széchenyi iskola környéke is egyre inkább szépül. Örülünk az új fajátékoknak, hintáknak. A környék legszebb épülete szerintem a Melissa Gyógyszertár a Bacsó Béla utcában. Majdnem olyan, mint egy családi ház, szépek a színei és az ablakai. A belseje is nagyon tetszik. Az épület nem olyan rideg, mint amilyen régen volt.

Gyakran szoktunk a testvéremmel biciklizni. Szívesen megyünk a Szecskába,szecska_vrosrsz.jpg mert szerintem ott elég biztonságos. Nagyon szép környék, szépek a házak. Nekem fõleg a Kõrösi Csoma Sándor utca tetszik. A házak mind hasonló stílusban épültek, az elõkertjük teli van virággal. Az is nagyon jó, hogy széles az utca, jól belátható, nem zsúfolt. Ha este járunk arra, nem kell félnünk a sötétben, mert nincs sok bokor és fa, ami elfogná a fényt. Remélem, az utca másik oldalát is hasonlóan fogják majd beépíteni, vagy lesz ott egy szép park szökõkúttal, játszótérrel.

Bonyhád nem tartozik a nagy idegenforgalmú települések közé. A város mûködõ szállodáit, panzióit viszont nagy gonddal szépítgetik. Jó példa erre a Szecska városrészben már régóta mûködõ Koller Panzió. Tetszik, hogy sok természetes anyagot, fát, követ használtak a felújításnál. Jó ötlet, hogy az udvarán olyan régiségeket állítottak ki, amelyek összhangban vannak az épület stílusával.

orszgzszl_a_vrsmarty-tren.jpgAmi nem annyira tetszik:

Régebben, amikor kisebb voltam, sosem tudtam, mi van a fák, bokrok mögött, mert nem nagyon lehet látni. Szerintem a Vörösmarty-téren álló Országzászlónak valami nagyobb helyen kellene lennie, az emlékmûvet nagyon eltakarja a sok fa és bokor. Szebb lenne, ha kevesebb fa lenne ott és több virág. Nem is nagyon lehet odamenni megnézni, mert nagy a forgalom. Amikor ünnepség van, nem is férünk oda. A parkoló sem tetszik, hogy ott van. Szerintem egy Országzászlónak szebb helyen kellene lennie.

ifjsgi_park.jpgA Budai utcából nyílik az Ifjúsági park. Korábban elhanyagoltabb terület volt, most legalább nyírják a füvet, de még mindig nem igazán szép. Az edzõterem fala elég csúnya, át kellene festeni. A park játékai rozsdásak, nincs hinta, csak a kopott fémváz, a mászókák nem biztonságosak és nem is szépek. Igaz, hogy került oda néhány pad, de én többet raknék, virágokat ültetnék, esetleg szép fahidakat építenék az árok fölé. Kövekkel lerakott utakkal még szebb lenne. Építenék olyan nagy faodúkat, amibe bele lehetne mászni. Ilyenek vannak pl. a Mecsextrémben is. Görkoripályát, vagy a Perczel-kertihez hasonló játszóteret is létesítenék ott. De kitalálhatnának a felnõttek olyan játékokat, ami nem megszokott, hanem érdekesebb, újabb.

falfirkk_a_perczel_utcn.jpgA városnak szinte minden részén találhatunk olyan falfirkákat, amelyek elcsúfítják az épületeket. Megjelennek frissen épített házakon, régi, patinás épületek falán, kerítéseken, hirdetõoszlopokon, még ablakokon, ajtókon is. Mindenhol bosszantó, de ha egy városközponti épületen jelenik meg és évek óta nem távolítja el senki, akkor fõleg. A Perczel utcában álló régi Aranysas Patika fala is áldozatává vált egy falfirkásznak. Az épület egyébként is elhanyagolt, nagyon kirí az utca többi háza közül. A környék lakóházainak többsége szép, gondozott, az üzletek, más középületek is újak, vagy felújítottak. Ha ezt az épületet is rendbe tennék, sokat változtatna a városközpont képén.

Holló Teodóra pályamunkája: atlas_disco.jpg

Ezekkel a véleményekkel szeretnék hozzájárulni Bonyhád város öröm-bánat térképéhez:

Atlas disco

Amikor a szüleimmel ismeretlen városba utazunk, már az elsõ épületekbõl megpróbálom kitalálni, szép lehet-e a központja. Amikor egy idegen elmegy Bonyhád mellett a 6-os úton, látja a szép új üzleteket és a disco épületét. Kár, hogy csak a környéke rendezett, az épület évek óta csak pusztul. Nem tudom, miért nem használják valamire. Nagyon tetszik a terasza, meg a színei, az is tetszik, hogy modern az épület. Biztosan sokba került, amire felépült. Még nem jártam benne, de ha kitalálnának valami olyan dolgot, ami még nincs Bonyhádon, szívesen elmennék. Valami olyan sportlehetõség érdekelne, ami egy kicsit különleges, mondjuk bowling, mûjégpálya, vagy valami extrém. Ha felépül a fürdõ, biztosan sok ember felkeresné az épületet.

zsinagga.jpgZsinagóga

Anyukámmal gyakran járunk a piac felé, de én csak akkor szeretek arra menni, amikor nem esik az esõ, mert olyankor csupa sár leszek. Ráadásul tele van kiálló kövekkel és könnyen megbotlik benne mindenki. Sajnálom, hogy a zsinagóga nagyon elhanyagolt. Nagyon szép épület, fõleg az ablakai tetszenek, vagyis a fája, mert üveg az nem nagyon van bennük. Csúnya az ajtaja is, pedig eredetileg biztosan szép volt. Egy zsák lóg az egyik ablakból már nagyon régóta. Elképzeltem, hogy milyen lehetett régen. Gondolom, sokba kerülne helyreállítani az eredeti állapotába, de szerintem sok látogatója lenne, ha múzeummá alakítanák. Koncerteket is rendezhetnének ott.

Leánykollégium lnykollgium.jpg

Minden nap elmegyünk a Perczel utcán a kollégium elõtt. Többször jártam már bent, nagyon tetszik a parkja, fõleg a magnóliák, meg a park hátsó része. Voltam a Perczel-emlékszobában is. Az épület formája nagyon tetszik, de csúnyák az ablakok, szerintem ki kellene cserélni õket, mert el vannak korhadva. Nem szép látvány egy híres ember lakóhelye ilyen állapotban. Ráadásul nagyon hideg lehet a szobákban is. Kíváncsi vagyok, mi állhatott régen abban a kis mélyedésben ott a falban, talán egy szobor? Lehetne odatenni egy az eredetihez hasonlót. A kerítését is szebbre cserélhetnék, olyan szép kovácsoltvas kerítéseket láttam máshol.

szabadsg-_tr.jpgTermészetesen sok szép épület, városrész van Bonyhádon, ami nagyon tetszik.

A városközpont, a Széchenyi-tér, fõleg a Városháza nagyon szép. A tornyai tetszenek a legjobban, nagyon látványos. Szeretem a természetes anyagokat, ezért a sok fagerenda is tetszik. A falakat is szépre festették, nem túl élénk és nem is unalmas.

A Rákóczi utca két öreg házát üzletté alakították. Az egyik a Süti-Éden.sti-den.jpg Nagyon szép a ház formája, örülök neki, hogy nem építették át modern stílusúra. Jó a színe, könnyû észrevenni. A feltett függöny is nagyon odaillõ. A szomszéd házat hasonlóan újították fel, virágüzlet mûködik ott. Mindkettõ nagyon tetszik.

Ha Pécs felé megyünk, a Perczel utca bal oldalán, a város szélén látható egy új üzem, a Reiser Bt. Szerintem Bonyhád összes üzeme közül ez a legszebb. Tetszik az épület formája, az is, hogy a környezete is szép, sok növény, sziklakert van körülötte. Az udvarában még birkákat is láttam. Amikor a felnõttek gyerekekkel mennek oda, egy gyereknek nagyon unalmas a várakozás, de ha állatokat simogathatnak, gyorsabban megy az idõ és jól érzi magát az egész család.