Eredményes évet zárt a Völgységi Ipartestület

A Völgységi Ipartestület rendezvényekben és eredményekben gazdag évet zár. A hagyományoknak megfelelõen rendeztek iparos bált, és APEH tájékoztatót az új jogszabályokról. Az idei évben vezetõségválasztás is volt, a régi új elnökség tanfolyamok, szakmai bemutatók szervezésével folytatta a munkáját. Nagy érdeklõdés kísérte a Bonyhádon megrendezett regionális szakképzési fórumukat, az általános iskolásoknak szóló pályaválasztási napon pedig bemutatták a helyi vállalkozók által ûzött szakmákat. Az ipartestület gazdasági téren is jó évet zár, rendezvényeikhez pályázatokon nyertek támogatást. A Völgységi Ipartestület évértékelõ összejövetelén köszöntötték a 25 éves ipartestületi tagsággal rendelkezõket: Antal Márton, Égi Ferenc, és Bayer Péter vehette át a jubileumi gyûrût.

Megtartotta évértékelõ közgyûlését a Völgységi Ipartestület. A bonyhádi irodaházban közel negyven vállalkozó elõtt foglalta össze a 2008-as tevékenységüket Antal Márton, a Völgységi Ipartestület elnöke.

– A 2008-as esztendõ izgalmas, eseményteli év volt az ipartestület életében. Januárban a hagyományoknak megfelelõen az APEH szakemberei tájékoztatták az érdeklõdõ vállalkozókat az új jogszabályokról, majd megrendeztük a szintén hagyományos iparosbálunkat. A hölgyeknek nõnap alkalmából Csató Mari stylist adott szépítkezési tanácsokat. Szakképzett, akkreditált oktatókkal több tanfolyamot is szerveztünk, mindig az igényeknek megfelelõen. Az Ipartestület vezetõségének idén járt le a négyéves mandátuma, a választáson ismét a régi elnökség kapott bizalmat.

Szerveztünk Bonyhádon egy regionális szakképzési fórumot, melyen szép számmal vettek részt Tolna, Baranya és Somogy megye képviselõi. Ennek a helyzetfelmérés volt a lényege, hogy hol milyen igény merül fel a szakképzéssel szemben. Megalakultak ugye a TISZK-ek, a szakképzést összevonták nagyobb iskolákba. Hogy a helyi iskolák milyen szerephez juthatnak a szakképzésben, ezt az kell meghatározza, hogy helyben a munkáltatóknak milyen szakemberekre van igényük. Errõl szólt az egész napos eszmecsere, az intézményvezetõk azóta is rendszeresen keresnek bennünket, folytatjuk a beszélgetéseket. Aztán bekövetkezett a pénzügyi- és gazdasági válság, ami minden szervezetnek, intézménynek fel kellett keltse a figyelmét, hogy komolyabban figyeljünk oda, a jövõben mire költünk, milyen szakembereket képzünk. Azt gondolom, a foglalkoztatás központi téma lesz, hiszen nagyon sok dolgozónak a munkaviszonyát megszüntetik és számítani kell arra, hogy ez tovább fog gyûrûzni és bennünket is érinteni fog. Ezért is volt jelentõsége ennek a fórumnak.

Idén elsõ alkalommal vettünk részt az általános iskolák pályaválasztási fórumán. Megmutattuk, milyen vállalkozások milyen szakmákban tudnának fogadni tanulókat. Szerveztünk üzemlátogatásokat, négy fogadóhely volt, ahol a gyerekek ízelítõt kaphattak egyes szakmákból. Reméljük felkeltettük az érdeklõdésüket, és néhányan szakmát fognak választani.

õsszel szerveztünk irodaházunkban egy szakmai bemutatót, melyre Hajas László mesterfodrászt hívtuk meg, aki egy ragyogó bemutatót tartott ötven érdeklõdõ elõtt. A jövõben is szeretnénk hasonló bemutatókat szervezni, azt még nem választottuk ki, hogy mely szakmákban. A Völgységi Ipartestület egyébként jó gazdasági évet zárt, jól tudta a feladatát ellátni. Rendezvényeinkhez sikerült pályázati támogatásokat nyerni. A következõ évben is törekedni fogunk egy hasonlóan mozgalmas évre.