Izraelben járt a bonyhádi tanár

Nyertes pályázatának köszönhetõen jeruzsálemi továbbképzésen vett részt a bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára, Ficsor Tamás. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Yad Vashem Intézet pályázatára 110 pedagógus jelentkezett, és a húsz kiválasztott között volt a bonyhádi pedagógus is. Ficsor Tamás a közeljövõben több elõadást is fog tartani izraeli élményeirõl, a látottakról, a Magyarországról elszármazott zsidó emberekkel és a holocaust túlélõkkel való találkozásokról.

Izraelben találkozott a holocaust túlélõivel a bonyhádi tanár

Ficsor Tamás IzraelbenNyertes pályázatának köszönhetõen jeruzsálemi továbbképzésen vett részt a bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára, Ficsor Tamás. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet pályázatára 110 pedagógus jelentkezett, akik számára szeptemberben szerveztek egy beválogató utazást. Ennek keretében Nyugat-Magyarországon és Ausztriában az 1944-45 fordulóján munkaszolgálatosként dolgoztatott, és zömmel ott pusztult magyar zsidóság emlékhelyeit keresték fel. A tanárok helyszíni elõadásai alapján húszan kerültek kiválasztásra a jeruzsálemi továbbképzésre, mely november 4-16-ig tartott. 

evangelikus-templom-jeruzsalemben.jpgAz intenzív képzés keretében naponta 8-tól 17 óráig tartó program várta a magyar tanárokat a Yad Vashem nemzetközi iskolájában. Sok szó esett a holocausttal kapcsolatos akadémikus tudnivalókról, és sok olyan pedagógiai módszertani dolgot is elsajátítottak a pedagógusok, amiben elõrehaladt a világ, de a magyar oktatás még nem alkalmazza.  Ficsor Tamás úgy fogalmaz, hogy sok új dolgot tanult, amit a mindennapi gyakorlatban tud majd alkalmazni. Lehetõségük volt beszélgetni vagy már ott született, vagy gyerekként kikerült magyarországi származású zsidó emberekkel, a holocaust túlélõivel. A tanárok sokat megtudtak a mindennapi életükrõl, hogy miként gondolkodnak, és milyen problémái vannak a mai izraeli társadalomnak.

A magyarok megtapasztalták, hogy Izraelben nagyon más az élet ritmusa, mint hazánkban, és a magyar ízek is hiányoztak nekik. Ennek ellenére Ficsor Tamás csodálatosnak találta az országot, szeretne majd még visszatérni Jeruzsálembe. A tizenkét napos utazás során készített fotóit és kisfilmjeit szeretné megmutatni másoknak is, a bonyhádi gimnáziumban mûködõ Világutazók Klubjába már kapott is meghívást.