Mi újság?

Fotózol? Vannak régi képeid? Szívesen írnál a Völgységi kistérség aktualitásairól? Helytörténeti anyagaid vannak? Akkor csatlakozz Te is a Völgység Portál nevű civil kezdeményezéshez és helyt adunk publikációidnak!

Kattints ide és írj nekünk!

Negyedik alkalommal rendezték meg Bonyhádon a Vörösmarty Mihály megyei kollégiumi szavalóversenyt. A Tolna Megyei Önkormányzat Szent László Szakképzõ Iskolája Perczel Mór Szakközépiskolai Tagintézményének kollégiumában hét intézmény 12 diákja mérte össze tudását. Az elsõ helyezést a gyönki Horváth Emma szerezte meg, a bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulója, Honti Rebeka elõtt. Harmadik lett a szekszárdi Pataki Szilvia, míg negyedik a házigazda Perczel Mór Szakközépiskolai Tagintézmény diákja, Klambauer Henrietta.

Új helyre költözött a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Bonyhádi Egyesülete. Az önkormányzat és a Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium ingatlancseréjekor a nagyothallók csoportja elvesztette klubhelyiségét. A közelmúltban ezt pótolta az önkormányzat, és a helyi egyesület a Perczel Mór Szakközépiskolai Tagintézmény kollégiumi épületében kapott irodát. Ebben az épületben tevékenykedik a Vakok és Gyengénlátók-, a Nyugdíjas Bányászok-, valamint a Mozgássérültek Egyesülete is.

2008. szeptembere óta új helyen üzemel a bonyhádi Kézmûves Szakiskola kosárfonó tanmûhelye. A Vörösmarty Mihály ÁMK iskolája eddig Majoson mûködtette szõnyegszövõ- és kosárfonó mûhelyét. Létszámhiány miatt tavaly a szövõképzést már nem tudták elindítani, így már csak a kosárfonó tanulók buszoztak naponta ki Majosra. Szeptemberben azonban beköltözhettek a kosárfonók Bonyhádra. Az önkormányzat felújította a gimnáziummal szembeni épületét, és itt kapott helyet a kézmûves tanmûhely is.

Lengyelországban tárgyalt Krähling Dániel és Aradi András bonyhádi lelkész, valamint György Ferenc, a Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára. Lelkészi szinten régóta mûködik a kapcsolat a tomasowiakkal, de szeretnék ezt elmélyíteni gyülekezeti szinten is. A Tomasow Mazowjeczky evangélikus gyülekezet lelkésze évrõl-évre megszervezi a keresztyén olimpiát. A látogatás során megbeszélték, hogy 2009-ben bonyhádi gimnazista csapatok is részt vesznek ezen, illetve hogy egy lengyel kórus érkezik a Völgység fõvárosába.

Sólyom László köztársasági elnöki november 25-én bejelentette, hogy oktatási munkacsoportokat hoz létre. Ezekben szerepet kap a bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium igazgatója, Ónodi Szabolcs is, akit felkértek egy munkacsoport vezetésére. Feladatuk lesz feltérképezni az iskolarendszer változásait az 1990-es évektõl, hogy milyen társadalmi, közgazdasági környezet változott azóta, és ezt hogyan követte a közoktatás a jogszabályalkotásban. Egy másik munkacsoportban is helyet kapott Ónodi, itt az iskolai testnevelés, a diáksport, és az egészségnevelés problémakörét fogja körbejárni. A kollektíva által összegyûjtött anyagot december közepén Bonyhádon tárgyalják meg a szakemberek.