Hétvégén rendezték meg a hagyományos Váraljai Kuglóffesztivált. A programok iránt nagy volt az érdeklõdés, a délutáni mûsorok egy részét azonban elmosta az esõ. A horgászversenyre több mint harmincan, a fõzõversenyre is több mint tízen neveztek be. A kuglófkeresõ túraverseny és az északi gyaloglást bemutató sportesemény egyaránt sok érdeklõdõt vonzott. A legtöbben idén is a kuglófdagasztásra voltak kíváncsiak. A váraljai Hagyományõrzõ Egyesület tagjai a helyszínen hatvan, a fesztivált megelõzõ két napon közel ezer kuglófot sütöttek.
Máté Béláné dagasztás közben elmondta: – Azelõtt amikor „lakodalmaztunk”, egy lakodalomba 3-4-szer is dagasztottunk 50 kg lisztbõl. A „nagy recept”: 50 kg liszthez 180 tojássárgája, 3 kg vaj, 14 kg cukor, 1 kg 80 dkg élesztõ, és a teknõ kikenéséhez 2 Ráma. Ezt bekovászoltuk, mikor megkelt, elkezdtük egyenlíteni, az 50 kg lisztet szépen apránként adtuk hozzá, tejjel és a cukros zsíradékkal, tojássárgájával. Letakartuk és pihentettük, mikor megkelt, akkor szépen kiszaggattuk. A váraljai kuglóf lényege, hogy kinyújtáskor kakaós fahéjas cukros mázzal szórjuk meg, összetekerjük és a formába rakjuk, mázas edényben, kemencében sütjük.